Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, iklim değişikliğinin Trakya bölgesindeki barajların doluluk oranlarını ciddi şekilde etkilediğini ve bu durumun hem günlük yaşam hem de sanayi için büyük bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Tecer su kaynaklarının tükenmesi nedeniyle sanayicilerin 10-15 yıl içinde kapılarına kilit vurabileceklerini ifade etti.
‘SU KAYNAKLARIMIZ TEHLİKE ALTINDA’
Prof. Dr. Tecer, bölgedeki 14 barajın doluluk oranlarının yüzde 40’ın altına düştüğünü belirterek, “Bu durum Kazandere ve Pabuçdere barajlarında daha kritik seviyelerde. İstanbul’un suyunu karşılayan barajlarda ise doluluk yüzde 26’lara kadar indi. Kısa sürede çok yoğun yağan yağışlar baraj seviyelerine katkı sağlamıyor” dedi.
‘SU ZENGİNLİĞİNDEN SU STRESİNE’
Türkiye’nin artık “su zengini” bir ülke olmadığını, aksine “su stresi çeken” bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Tecer, bireysel ve kurumsal su tasarrufunun önemini vurguladı. “İklim değişikliği günlük hayatımızı her geçen gün daha fazla etkiliyor. Su kaynaklarımızı daha verimli ve tasarruflu kullanmak zorundayız” diye konuştu.
‘SANAYİ İÇİN KRİTİK UYARI’
Bölgedeki sanayinin su tüketimine dikkat çeken Tecer, “Günde 700 bin metreküp su tüketiliyor ve bunun 450 bin metreküpü sanayi tarafından kullanılıyor. Bu suyun arıtılarak tekrar kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde 10-15 yıl içinde su kaynaklarının tükenmesiyle sanayilerin kapısına kilit vurulabilir” uyarısında bulundu.
‘YAĞMUR SULARINI HASAT ETMELİYİZ’
Prof. Dr. Tecer, tarımsal sulamada damlama sistemlerinin yaygınlaştırılması, vahşi sulamadan vazgeçilmesi ve yağmur sularının hasat edilerek alternatif su kaynaklarının devreye alınmasının acil bir gereklilik olduğunu söyledi.
‘SUYU BOŞA HARCAMA LÜKSÜMÜZ YOK’
Tecer, bölgedeki sanayi sularının Marmara Denizi’ne derin deşarj edilmesine tepki göstererek, “Bu suyu denize deşarj etme lüksümüz yok. Suyun geri kazanımı, gelecekte üretim ve yaşam için bir zorunluluk” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Çorlu’da Haber Muhabir: Ege Akıncı
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır