Yaşam

Kadın Girişimci, KOSGEB Desteğiyle Ceviz İşleme Tesisi Kurdu

Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-EDİRNE’nin Keşan ilçesinde yaklaşık 5 senedir ceviz üretimi yapan Hatice Demir, işlerini geliştirmeye karar verdi ve KOSGEB desteği ile üretim tesisi kurdu. Ceviz üretiminden kendisine olduğu kadar köye de katkı sağlayan girişimci Demir, daha da büyümeyi hedeflediğini söyledi.

Keşan’a 2018 yılında yerleşen Hatice Demir, oğlunun diktiği ceviz ağaçları ile geleneksel yöntemler kullanarak üretim yapmaya başladı. İlerleyen zamanlarda çeşitli araştırmalar yaptığını ve işletmesini bir üst seviyeye taşımak istediğini ifade eden Demir, üretim yönünden eksikliği fark etti ve işe koyuldu.

Hatice Demir, bölgede ceviz yetiştiricisi olduğunu ancak ceviz işleme tesisinin olmaması nedeniyle üreticinin mağdur olduğunu belirterek, “Cevizi diğer meyveler gibi dalından kopardığımız gibi yiyemiyoruz. Toplama, soyma, ayırma ve kurutma gibi işlemlerden geçmesi gerekiyor. Sadece kurutması 1 ay sürüyordu. Bunlarla uğraşmak istemeyen üretici de dalından direkt olarak aracıya veriyor ve yarı yarıya zarar ediyor. Kar alamadığı için de üretimden soğuyordu.

Makine olmadığı için geleneksel yöntemleri kullanan üretici yüzde 40 zarar ediyor; bu yüzden hem kendim hem de bölge için böyle bir tesis açmayı düşündüm” dedi.

‘İLERİDE DAHA DA BÜYÜMEYİ HEDEFLİYORUM’

Yaptığı araştırmalar sonrasında KOSGEB’e başvurduğunu ve sonrasında da gerekli makine desteğinin kendisine sağlandığını ifade eden Demir, “İşi büyütmek istedim, para talep etmeden ve karşılığında belli bir miktar ceviz alıp kooperatif şeklinde çalışmayı düşünüyorum. Türk kadını oldukça çalışkandır. Devlet destekleri arttığı için, bu cevher de yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Bunun yanında aile desteği lazım, maddi manevi destek olunca da kadınlarımızın daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. İleride daha da büyümeyi hedefliyorum” diye konuştu.

‘ÖNCE BİZE GELİN’

İşletmede üreticiyi ziyaret eden Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, bölgedeki üreticilerin sayısının her geçen attığını ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirerek, “Belli başlı engeller ile karşılaşmışlar; ama yılmayıp yollarına devam etmişler. Ben kendilerini tebrik ediyorum. Bir hayaliniz var ve imkanlarınızı geliştirmek için destek almaya ihtiyacınız varsa biz Keşan Ticaret Odası olarak ‘önce bize gelin’ diyoruz. KOSGEB temsilciliğimize başvurup ne tür destekler var, öğrenin. Bunlarla kendinize daha güçlü bir altyapı oluşturup, hedefimize daha hızlı yürünürüz” ifadelerini kullandı.

Üreticilerin hem kendi işlerini geliştirdiği, hem de bulundukları köye destek olup katma değer sağladıklarını söyleyen Şapçı, “Bu tarz öncü kadın yatırımcılarımıza çok ihtiyacımız var. Keşan’ın ürünü ve ismini de tanıtmış oluyorlar” şeklinde konuştu.

‘GİRİŞİMCİLERİMİZİ BEKLİYORUZ’

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası KOSGEB Temsilcisi Kadir Can Tunç ise “Tüm işletmecilerimizin makineleşmesi ve profesyonelleşmesi, sonrasında da bölgeye değer oluşturması için KOSGEB olarak her zaman varır. Tüm üreticilerimize iş yeri açmadan önce, bizimle fikir alışverişinde bulunmaları için sesleniyoruz. Desteklerden faydalanmak için Keşan Ticaret ve Sanayi Odası KOSGEB Temsilciliğimize girişimcilerimizi bekliyoruz” dedi. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu