Yaşam

Meriç Nehri’nin kıyıları atılan çöplerle kaplandı

Uğur AKAGÜNDÜZ/EDİRNE,(DHA)- EDİRNE’de vatandaşların çevresine attığı atıklar nedeniyle bölgenin önemli su kaynaklarından biri olan Meriç Nehri tehdit altında. Bölge halkı suda ve doğada yaşayan canlıların hayatını da tehdit eden kirliliğin bir an önce temizlenmesini istiyor. İstanbul ve Antalya’dan sonra Türkiye’nin en çok turist çeken şehri olan Edirne’de iç ve dış turistlerin de uğrak noktası olan bölgede korkunç bir kirlilik yaşandığını söyleyen Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren; “Biyolojik kirlilik de önemli. İçi çöp dolu bir nehir, canlı yaşamı ölmekte olan bir nehir demektir” dedi.

Edirne’de Yunanistan sınırını oluşturan Meriç Nehri’nin kent merkezinden geçen bölümünde çevre kirliliği yaşanıyor. Tarihi Meriç Köprüsü’nün bulunduğu kesimde nehrin kıyısı başta plastikler olmak üzere atılan çöplerle kaplandı. Nehrin kıyısı boyunca piknik yapanların bıraktığı atıkların bir kısmı da suya karıştı. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, nehir kıyısındaki kirliliğin bugüne kadarki en yüksek boyutta olduğunu belirterek, “Bugüne kadar Meriç kıyısında gördüğüm en yüksek boyuttaki kirlilik. Oradaki görsel kirliliğin ötesinde biyolojik bir bozulma da var. Nehrin içine giden plastikler, yabancı cisimler nehrin içindeki canlı yaşamı da tehdit ediyor. Bu açıdan şehrin bir köşesindeki kirlilikten çok daha can alıcı sonuçları olan bir kirlilik. Bunun düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Öncelikle yerel kurumların orayı temiz tutma çabalarını görmek istiyoruz. Eğer kirlilik devam ederse bunun bir eğitim tarafı var. İnsanların çöplerini evlerine götürmeleri konusunda tabelalar asılabilir ve yukarıdan nehre doğru çöp atılmaması için kamera ile izlenebilir” dedi.

‘NEHRE ULAŞAN ATIKLAR CANLILARI ÖLDÜRÜYOR’

Meriç Nehri’nde 39 tür canlının yaşadığını söyleyen Eren, “Bunların hepsi bir biyosistem olarak nehrin yaşamasını sağlıyor. Nehre ulaşan atıkların bunları öldürdüğünü biliyoruz. Balıkların büyük bir kısmının sindirim sisteminde mikro-plastiklere rastlanıyor. Bunlar bizim tabağımıza geldiğinde onları yiyerek zehirleniyoruz. Nehirlerimizin temiz olması, biyolojik yaşamın orada bütün temizliğiyle devam etmesi gerekiyor. Bu sonuçta dönüp bizi de vuruyor. Meriç Nehri’nin kıyı kenar temizliğinin olması lazım ki biz zaman zaman gidip oraları temizliyoruz. Ama bu çevrecilerin yapmasıyla halledilecek bir şey değil. İnsanlar atmayacak. Yerel yönetimler atılmamasını sağlayan tabelalar ve sık konteynerler koyacak. O bölgede canlılığı sürdürecek bütün etkenleri bizim sağlamamız lazım. Görsel kirlilik de dışarıdan gelen insanlara konu oluyor. ‘Ne kadar kötü, ne kadar çirkin bir nehir kıyınız var’ diyorlar” ifadelerini kullandı. 

Eren, nehirdeki biyolojik kirliliğin önemini vurgulayarak, “İçi çöp dolu bir nehir, canlı yaşamı ölmekte olan bir nehir demektir. Meriç Nehri’nde zaten son yıllarda yapılan müdahalelerle ciddi sorunlar var. Onun için halk olarak elimizden gelen, temizliğini korumak olmalı” dedi.

‘YİYİP İÇİP BURAYA ATIYORLAR’

Meriç Nehri kıyısındaki kirliliğe tepki gösteren Fehmi Akkurt ise “Bunları görünce üzülüyoruz. Burası hep böyle pislik. Yiyip, içip buralara atıyorlar. İnsanımızın düşünceli olup bu şekilde yapmaması gerekiyor. Burada az da olsa çöp kutuları da var. Daha fazlalaştırmaları lazım. En azından insanın erişebileceği daha yakın bir yerlere çöp kutuları yapılması lazım. Burası Avrupa’nın kapısı. Dışarıdan gelenler de bu görüntüyü görünce, ‘Burası nasıl bir yer?’ diyor. Bu, bizim için kötü bir şey. Böyle bir durum olmaması lazım. Edirne’mizi daha da güzelleştirmemiz lazım” dedi.

‘PİKNİKÇİLERİN DUYARLI OLMASI LAZIM’

Romanya’dan Edirne’ye gezmek için gelen Rahim Akkurt da nehir kıyısında iç açıcı görüntülerin bulunmadığını belirterek, “Buraya insanlar nefes almak için gelir. Turistler gelir ama baktığımızda her yer çöp. Kötü görüntü. Edirne’ye yakışmayan bir görüntü. Avrupa’dan, Türkiye’den gelenler olsun bu görüntülerle karşılaşmaması lazım. Bu su, bu halk için nimettir. Millet buraya temiz bir hava almak için geliyor ama çöpleri görüyorsunuz. Temiz değil. Gelen piknikçilerin de biraz duyarlı olması lazım. Çöpleri buraya atacaklarına en yakın bir çöp kutusuna atsalar bu hale gelmez” dedi.

‘GEZMEK İÇİN GELDİK, BU GÖRÜNTÜLERLE KARŞILAŞTIK’

Ordu’dan Edirne’ye gezmek için gelen Hatice Ateş ise kirli görüntülerin insanlara yakışmadığını söyledi. Ateş, “Biz pisletiyoruz, kimseye bir şey diyecek halimiz yok. Pis kullanıyoruz. Böyle bulmak istiyorsak böyle bırakacağız. Buraya gezmek amacıyla geldik, bu görüntülerle karşılaşıyoruz. Önünde fotoğraf çekiliyoruz. Temizlenmesini beklemeden temiz tutmamız önemli. Kullanırken dikkat etmemiz gerekiyor. Bu çöpü atıyoruz, bunlar çürümüyor. Doğaya da zarar, görüntü olarak da zarar. Önce evini, sonra çevresini herkes temiz tutmalı” diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu