Yaşam

Çerkezköy Endüstriyel Fuarı 8’inci kez kapılarını açtı

Onur KAYA/ÇERKEZKÖY(Tekirdağ), (DHA)- TEKİRDAĞ’ın Çerkezköy ilçesinde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bu yıl 8’incisi düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın açılışı yapıldı.

Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın açılışına Tekirdağ Vali Vekili Mustafa Çek, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mestan Özcan ve Gökhan Diktaş, Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Saray Belediye Başkanı Abdül Taşyasan, ticaret odaları, iş insanları, sanayiciler katıldı.

Fuarın açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin, “Değerli sanayicilerimiz, ürettiğiniz ve dünya pazarlarına sunduğunuz kaliteli ürünlerle, dünyanın dört bir yanında ve hemen her şehirde bölgemizin izlerine rastlamak, bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Türkiye’nin en büyük üretim üslerinden biri olan Çerkezköy’de böylesine önemli bir organizasyonu düzenlemekten onur duyuyoruz. Bu anlamlı açılışta bizleri yalnız bırakmayan siz değerli konuklarımıza sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çerkezköy, 1976 yılında sanayileşmeye başlamış ve bugün emeğin ve sermayenin aynı hedefe yönelmesiyle oluşturduğu sinerji sayesinde, ülkemizin en büyük üretim üslerinden biri haline gelmiştir. Büyük fedakârlıklarla çalışan sanayicilerimiz ve iş insanlarımız, ülkemizin geleceği için çok önemli olan sanayi ve ihracat potansiyeline ciddi katkılar sağlamaktadır” dedi.

Ülkenin ihracat sıralamasında ilk 500’de yer alan 36 firmanın burada bulunması, bu başarının en somut göstergesi olduğunu ifade eden Çetin, “Tekirdağ ilimizin sanayi üretiminde ilk dört şehir arasında yer almasını sağlayan yüzde 53’lük kısmının Çerkezköy’den gelmesi, bölgemizin ekonomik gücünü ve potansiyelini bir kez daha kanıtlamaktadır. Küresel anlamda zor zamanlardan geçiyoruz, ancak biliyoruz ki sanayi ve üretim, bir ülkenin kalkınmasının en önemli dinamiklerindendir. Çerkezköy, bu anlamda Türkiye’nin sanayi gücünü temsil eden en önemli merkezlerden biridir. Burada faaliyet gösteren firmalarımız, sadece iç pazarda değil, uluslararası arenada da rekabet edebilmekte ve Türk mallarının kalitesini tüm dünyaya kanıtlamaktadırlar. Bu başarılara ulaşmak kolay olmadı; sanayicilerimizin, yenilikçi yaklaşımları, Ar-Ge yatırımları ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek her geçen gün daha da güçlenmekte, dünya ile rekabet gücünü artırmaktadırlar” diye konuştu.

‘BİRÇOK YENİLİĞE İMZA ATTIK’

Çekin, fuarın sanayicilerin ulusal ve uluslararası platformlarda kendilerini tanıtma, yeni iş birliklerine imza atmaları ve teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeleri için eşsiz bir fırsat sunduğunu söyledi.

Çetin, “Fuar boyunca yapılacak seminerler, paneller ve B2B görüşmeleri, sanayicilerimize yeni ufuklar açacak, iş dünyasında güçlü ve kalıcı bağlar kurulmasına vesile olacaktır. Bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamak ve geleceğe daha güçlü adımlarla yürümek adına sizlerle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bugün burada atılacak adımlar, yarının güçlü Türkiye’sinin temellerini atacak, sanayimizin ve ekonomimizin daha da güçlenmesine vesile olacaktır. Çerkezköy’ün bu anlamlı organizasyona ev sahipliği yapması, bölgemizin sanayi ve ticaret alanındaki yetkinliğinin bir göstergesidir. Yönetim Kurulumuz, meclisimiz ve yüksek istişare kurulumuzla birlikte, yaklaşık iki yıl içerisinde birçok yeniliğe imza attık. İlk adım olarak, üyelerimize daha hızlı hizmet verebilmek adına altyapımızı ve sistemlerimizi güncelledik, dijital dönüşümümüzü tamamladık” ifadelerini kullandı.

‘TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

Göreve geldiklerinde üyeler için elzem olan konuları önem sırasına göre gerçekleştirmeye başladıklarını kaydeden Çetin, “Üyemiz olan kobilerin ihracat yapabilmeleri için ihracat departmanımızı güçlendirdik ve 11 üyemize ilk ihracat deneyimini kazandırdık. Odamızdan alınmayan K türü yetki belgesi ve dijital takograf kartının odamızdan alınmasını sağlayarak, üyelerimizin zaman ve maddi kayıplarını önledik. Dünya ticaretinde önemli bir yere sahip olacak ve özellikle ihracat yapan üyelerimizin dikkat etmesi gereken Yeşil Dönüşüm konusunda bilgilendirme seminerleri düzenledik ve broşürler hazırlayarak sizlere ulaştırdık bu konuda çalışmalarımız devam edecektir. Ayrıca, ticaretin gelişmesi için büyük önem arz eden vize işlemini çözüme kavuşturmak için Kosmos Vize İşlem Ofisi’ni odamıza kazandırdık. Vize işlem ofisinin açılmasında bizlere destek olan Yunanistan Edirne Konsolosu Sayın Radiopoulos’a da ayrıca teşekkür ederiz. Üretimin kalbi olan bölgemizde, güçlü bir tedarik zinciri kurmanın önemini biliyoruz. Endüstriyel fuarımızın yanı sıra Tedarikçi Günleri programını hayata geçirdik ve bu sayede birçok yeni iş anlaşmasının yapıldığını görmek bizleri oldukça sevindirdi. Ayrıca, bölgemizde üretilen ürünlerin hızlı bir şekilde ulaşması gereken noktalara varması için lojistik merkezlerinin kurulmasına destek vererek takipçisi olacağız” dedi.

‘SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ’

Nitelikli personel konusunda yaşanan zorlukların farkında olduklarını söyleyen Çetin, “Üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslek liseleri ile imzaladığımız protokoller kapsamında gerçekleştireceğimiz projeleri bir bir hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda bakanlığımız ve valiliğimizin önderliğinde kurduğumuz konsorsiyumda büyük ortaklardan biri olarak yürüttüğümüz Model Fabrika ve Mesleki Eğitim Merkezi projesi ile bölgemizdeki nitelikli personel sorununu çözmeyi hedefliyoruz. Bölgemizdeki su sorunu, özellikle dikkat çekmek istediğim bir konu. Yer altı su kaynaklarımız tükeniyor ve önümüzdeki 8 yıl içerisinde bölgemiz büyük bir su krizi ile karşı karşıya kalabilir. Bu konuda çözüm önerilerimizi her platformda dile getiriyoruz. Bu amacımıza ulaşıncaya kadar kamu, tüm STK’lar, yerel yönetimler ile birlikte çalışarak hayati önem taşıyan bu sorunu çözeceğimize inanıyoruz. Yine bölgemizin büyük bir sorunu olarak gördüğümüz araç muayene istasyon eksikliğini Çerkezköy, Kapaklı ve Saray ilçelerimizde ortak bir noktaya kurulması için çalışmalarımız bakanlık düzeyinde devam ediyor. Son olarak şunu söylemek istiyorum bölgemizin daha mutlu yarınlarda buluşması, ticaretinin gelişmesi, hak ettiği güzellikleri yakalaması ve gelecek nesillerimizin burada huzur içinde yaşaması adına, tüm kurumlarımız ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bu anlamlı organizasyonda emeği geçen herkese, katılımcılara ve destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimizi sunuyorum. Hep birlikte daha büyük başarılara imza atmak dileğiyle, 8. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı’nın hayırlı, başarılı ve bol bereketli geçmesini temenni ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

‘SIKINTILARIMIZIN VARLIĞI AŞİKAR’

Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Çerkezköy sınırlarında 3 tane organize sanayi bölgesiyle beraber sanayiyle büyümüş, sanayiyle yetişmiş bir kentimiz, emeğin kenti. Ancak bu büyümeyle beraber biz ne olursa olsun sanayiciyle buluşalım gibi bir yaklaşım içerisinde değiliz. Çerkezköy sınırlarında ve Türkiye’de örnek bir model Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğümüzün bugüne kadar Çerkezköy’e ve sanayileşmeye dair ortaya koyduğu vizyonu biz Çerkezköy’ün tamamında, bundan sonraki büyümesinde de görmek istiyoruz. Çevresel etkiler anlamında, su anlamında geleceğe dair sorunlarımızın, sıkıntılarımızın varlığı aşikar. Buna paralel olarak tabi ki yerel anlamda da bu büyümeyi hem çevresel etkilerle hem mevcut halihazır imar planımızla, insan kaynağımızla beraber düşünerek Çerkezköy’ün bundan sonraki büyümesini bu şekilde değerlendirmek durumundayız. Çerkezköy sanayicileri ile gurur duyan, büyümesiyle ise gurur duyan bir ilçedir. Çerkezköy’de biz yerel yöneticiler olarak bu sınırlarda insan kaynağını kullanan, bu sınırlarda sanayileşen firmaların katma değer vergisinin de bu sınırlarda kalmasını talep ediyoruz. Çerkezköy Endüstriyel Fuarlarında yaklaşık 7 yıldır bu cümleyi kuruyorum. 2-3 yıl evvelki konuşmalarımdan sonra bu konuda hazırlık olduğunu söyleyen milletvekillerimiz olmuştu. Umut ediyorum Tekirdağ’ın hakkını, hukukunu korumak anlamında bu dönem milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, bu topraklarda görev alan herkes bu konuya hassasiyetle bakar. Bu topraklarda yaşanan sanayileşmenin bu topraklara geri dönmesi adına mücadele ederiz diye düşünüyorum. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

‘ÇERKEZKÖY’E YAKIŞIYOR’

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ise, “Fuarlar kuşkusuz yeni işbirliklerinin ortaya çıktığı, sektörlerin birbirlerini tanıdığı, yeni projelerin hayata geçmesi için ön ayak olunduğu alanlardır. Bu güzide fuara katılan firmaların ticaretlerini ve yeni işbirliklerini artırarak devam ettirmelerini diliyoruz. Bu yıl 8’incisi düzenlenen ve her yıl gelişerek büyüyen bu fuarın istikrarlı bir şekilde yapılmasını sağlayan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızı, yöneticilerimizi ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bölgemiz adına bu fuarımızın çok değerli olduğunun ve Çerkezköy’e yakıştığının farkındayız. Küçük ölçekli işletmelerimiz ile büyük ölçekli firmalarımızı bir araya getirip bir sinerji oluşturması, ayrıca entegrasyonu sağlaması açısından bu fuarın çok önemli olduğuna inanmaktayız” diye konuştu.

‘BÜYÜK ÖNEME SAHİPTİR’

Programda son olarak konuşan Tekirdağ Vali Vekili Mustafa Çek, “Tekirdağ ülkemizin en gelişmiş ve en kalabalık bölgesi olan Marmara bölgesinde yer alması, Marmara Denizi ve Karadeniz’e kıyısının olması, dünyanın sayılı metropollerinden biri olan İstanbul’a sınır olması, ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda bulunması ve benzeri sebeplerle coğrafi ve jeopolitik açıdan stratejik önem ve avantajlara sahiptir. Tekirdağ, sahip olduğu bu coğrafi ve jeopolitik avantajların yanında Asyaport, Ceyport, Martaş gibi limanlara, bir uluslararası havalimanına ve gelişmiş bir karayolu ağı ile demiryolu taşımacılığına ev sahipliği yapması sebebiyle ülkemizin lojistik altyapısı en güçlü illeri arasında yer alıyor. Tekirdağ, ülkemizin gayrisafi milli hasılasına katkı sağlamada yüzde 1,79 oranla 81 il arasında 11’inci sıradayken, sanayi gayrisafi milli hasılasında yaklaşık yüzde 4’lük sanayi üretimiyle 81 il arasında en fazla sanayi üretimi gerçekleştiren 6’ncı il durumundadır. Ayrıca bu yüzde 4’lük oran da her yıl artış göstermekte, bu artış da sanayicilerimizin ilimize gösterdiği teveccühten kaynaklanmaktadır. Tekirdağ 3 bin 305 sanayicisi, 14 OSB’si, 1 Avrupa Serbest Bölgesi, 3 yeni kurulan endüstri bölgesi, 7 bin civarında sanayide çalışan mühendis sayısı, elektrik ve doğal gaz tüketimi, üretim, ihracat tutarı vb kriterler göz önüne alındığında ülkemizin sanayi sıralamasında 81 ilimiz arasında 5-6’ncı sıralarda kendine yer bulmaktadır. Tekirdağ ticaret ve sanayi açısından daha fazla büyümeye, gelişmeye oldukça yatkın bir konumdadır. Bu avantajlı konumu değerlendirerek üretimimizi artırmak, hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu fuarda firmaların bir araya gelerek ticaretlerini ve işbirliklerini artırması, bölge sanayisinin gelişimine katkıda bulunması en büyük temennimizdir” dedi.

Konuşmaların ardından dünyaca ünlü keman sanatçısı Canan Anderson, kemanıyla katılımcılara müzik resitali sundu. Fuarın açılışının ardından protokol üyeleri kurulan stantları gezdi. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu