Yaşam

Trakya’da Kuraklık Tehlikesi: Kar ve Yağışlar Hayati Önem Taşıyor

Kara Hasret Kaldık

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Kaya, bölgede yağışların gecikmesinin üretimi tehdit ettiğini belirterek, “Son zamanlarda kara hasret kaldık, pek görünmüyor. Kar yalnızca bir örtü değil, toprak için hayati bir su kaynağıdır” dedi.

Edirne’de geçen yıl kış sıcaklıklarının yüksek seyretmesi ve yaz aylarında yağışların yetersiz olması nedeniyle üreticiler buğday ekimini kuru toprağa yapmak zorunda kaldı. Kasım ayında yapılan ekimler sonrası çiftçiler, yağmur ve kar yağışını beklemeye başladı.

“Bitkiler Kışa Yağmurla Girmeli”

Prof. Dr. Kaya, kış aylarında yağışların önemine dikkat çekerek, “Bitkilerin kasım sonuna doğru çimlenip, kışa üç-dört yapraklı girmesi son derece önemli. Geçtiğimiz kış, son 70 yılın en sıcak kışıydı, bu durum bitkilere zarar veriyor” diye konuştu.

Kış Yağışlarının Eşitsiz Dağılımı

Kış yağışlarının yaz yağışlarına benzer şekilde düzensiz hale geldiğini söyleyen Kaya, “Edirne’ye yağıyor, Çorlu’ya yağmıyor. Bu durum üreticiler için sorun yaratıyor. Yağışların dengeli olması gerekiyor” dedi.

Kar Yağışının Kritik Rolü

Prof. Dr. Kaya, kar yağışının yalnızca bir örtü olmadığını, aynı zamanda toprakta su deposu görevi gördüğünü ifade ederek, “Kış yağışlarının toprakta su depolaması son derece önemli. Eğer bu kış da yeterli su depolanmazsa, bahar ve kış aylarında kuraklık ciddi zararlar verebilir” dedi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu