EDİRNE,(DHA)-TRAKYA Üniversitesi Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’ne, Yunanistan’ın Midilli Adası’ndan 100 yıl önce mübadeleyle Ayvalık’a gelen mübadil bir aileden miras kalan ve göçün hatırasını taşıyan Türk bayrağı bağış edildi.
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100’üncü yılına yaklaştığımız bugünlerde, Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ile ülkemize gelen mübadillerden manevi değeri yüksek bir hatıra olan Türk bayrağı, Trakya Üniversitesi Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’ne kazandırıldı.
Dedesi Osman Efendi’nin, Midilli’den Anavatan Türkiye topraklarına geldiği kayıkta asılı olan Türk bayrağını, Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’ne bağışlayan Haluk Yurtsever ve eşi Nezahat Yurtsever, Doç. Dr. Nurten Çetin eşliğinde Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu ziyaret etti. Mübadele döneminde ailesiyle birlikte kayıkla Midilli Adası’ndan, Ayvalık’a geçen Osman Efendi’nin teknesine taktığı Türk bayrağı, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin’in aile ile temasa geçmesi sonucunda, Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’nde sergilenmek üzere torunu Haluk Yurtsever tarafından Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na teslim edildi.
Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette ailesinin zorlu şartlardaki göçünü ve manevi değeri çok büyük olan bayrağın kendisine kalış hikayesini paylaşan Haluk Yurtsever, “Bu bayrak, Midilli’den Ayvalık’a göçle gelen annemin babası tarafından göç sırasında kayığa asılı olan bayrak. Annem Emine Yurtsever, 1997 yılında vefat edince evimizde sandığını açtık. Sandıktan bu bayrak çıktı. Dedemden anneme, annemden de bana kaldı. Ben de evimin bir köşesinde kalmasındansa herkesin görebileceği, hatırasına saygı duyulacak bir kuruma bağışlamak istedim. Bu noktada Nurten Hocamın önerisi ile bayrağı Trakya Üniversitesine devrediyorum” dedi.
Ziyarette mübadele ile ilgili tarihî bilgileri aktaran Doç. Dr. Nurten Çetin, “Balkan Savaşı sonrasında Rumeli’deki yüz binlerce Müslüman Türk baskı ve zorla Anadolu’ya göç ederken geride çok sayıda Müslüman Türk kalmıştı. Yunanlılar tarafından Selanik ve çevresi ile adalardaki Müslümanlara karşı yoğun bir baskı ve zulüm uygulanmaktaydı. 1922’de Yunan ordusunun Anadolu’dan mağlubiyetle ayrılmasından sonra can ve mal güvenliğini kaybettiklerini düşünerek Yunanistan’a göç eden Rumlar için yerleştirme sorunu ortaya çıktı. Yunanlılar Rum göçmenleri yerleştirmek ve barındırmak üzere Müslümanları evlerinden çıkarmak ve arazilerini boşaltarak Türkiye’ye gitmelerini sağlamak için baskı oluşturdular. Hem Türkiye’de hem Yunanistan’da azınlıkların sorunlarının artması üzerine 30 Ocak 1923’te Türkiye ve Yunanistan arasında mübadeleyi öngören sözleşme imzalandı” diye konuştu.
Göçmen bir ailenin çocuğu olarak göçün ne demek olduğunu çok iyi bildiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Balkanlarda, son yüzyılda büyük acılar yaşandı; milletimiz büyük acılar çekti. Bugün hala Balkanlarda yaşayan büyük bir Türk nüfus var. Bu yaşananların tekrar yaşanmaması ve bu hatıraların canlı kalması adına oldukça değerli bulduğum bu hikâye, nesilden nesile aktarılacak. Mili Mücadele ve Lozan Müzemizin en güzel yerinde sergileyeceğimiz bayrakla bu hatırayı herkes paylaşacak” ifadelerini kullandı.
Mübadelenin hatırasını yaşatan Türk bayrağı, Trakya Üniversitesi Milli Mücadele ve Lozan Müzesi’nde sergilenecek.(DHA)
Sitemiz abonesidir. Bu kategoride yer alan haberler Demirören Haber Ajansı Muhabirleri tarafından geçilen haberlerdir ve sitemiz editörleri tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır.