Yaşam

Edirne’de, ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’ etkinliği

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE’de, ’12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’ kapsamında, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı kuruluşlarda hizmet alan çocuklar ve ailelerine yönelik ‘Çocuklar ile El Ele, Gönül Gönüle’ etkinliği düzenlendi.

Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Edirne Yeşilay Şubesi işbirliği ile organize edilen etkinlikte; çocuklar akranları ile birlikte piknik organizasyonu gerçekleştirdi. Gerçekleşen pikniğin ardından; Melahat Hulusi Datenin Çocuk Evleri Sitesi bahçesinde oluşturulan etkinlik alanında çocuklar ayak ve el penaltısı başta olmak üzere çeşitli sportif aktivitelere katılarak çeşitli hediyeler kazandılar. Etkinlik alanında oynanan oyunların sonrasında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonunda 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü’nün anlam ve önemine ilişkin tiyatro gösterisi gerçekleştirildi.  

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İNSAN HAKLARI SORUNUDUR

Etkinlikte konuşan Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş; “Toplumun geleceğine yön verecek, yaşam kalitesi yüksek, iyi eğitim almış, sağlıklı, toplumsal ve kültürel değerleri özümseyen nesiller yetiştirmek, geleceğimize yapılan bir yatırımdır ve tüm kurumlar olarak hepimizin görevidir. Ancak sosyal, kültürel ve ekonomik değişim süreçleri, terör, göç gibi birçok etken toplumsal yapıda ve çalışma yaşamında bir takım problemlere neden olmaktadır. Bu süreçten en çok etkilenen grup ise çocuklardır. Çocuk Hakları Sözleşmesine göre çocukların; eğitilme, giyinme, barınma, sağlık gibi birçok temel hakları vardır. Çocuklar çalıştırıldıkları zaman bu haklarından mahrum kalırlar. Bu nedenle çocuk işçiliği insan hakları sorunudur” dedi.

‘ÇOCUK İŞÇİLİĞİN BAŞLICA SEBEBİ YOKSULLUK’

Çocukların daha sağlıklı ve eğitimli yetiştiği, çalışmak zorunda kalmadığı ortamları hazırlayabilmek için çalıştıklarını belirten Özbaş, “Çocuk işçiliğine sebep olan faktörlerin başında yoksulluk gelmektedir. Bu kapsamda ekonomik nedenlerden dolayı çocukların mağdur olmasının önlenmesi, eğitim hayatından kopmaması ve korumaya muhtaç çocuk statüsüne düşmemesi için İl Müdürlüğümüzce ilimizde yaklaşık 1200 çocuk için ailelerine; sosyo-ekonomik destek verilmekte, çocuklarımız sokaktan ve çalışmaktan uzak tutularak eğitim kurumlarına yönlendirilmekte, danışmanlık yapılmakta, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere yönlendirilmektedir. Çalışma hayatında istismar edilerek, gelecekleri tehlikeye atılan çocuklarımız aynı zamanda bu ülkenin kaybedilen potansiyeli anlamına da gelmektedir. Yarınlara güvenle bakabilmek, çocuklarımızı sokağa mahkum etmemek adına, çocuklardan alış-veriş yapılmamasını ve açılan ellere para verilmemesini, toplumun her kesiminin bu konuda duyarlı olmasını, sokakta çalıştırılan çocuklar ile karşılaşılması durumunda; vatandaşlarımızın ALO 183’ü arayarak; sokakta çalıştırılan, dilendirilen vb. konuyu bizler ile paylaşmalarını diliyor, saygılar sunuyorum” dedi.

Etkinliğe Edirne Vali Yardımcısı Zafer Karamehmetoğlu, Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, İl Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, İŞKUR Müdürü Şengül Çildam, Çocuk Savcısı Yavuz Arnak, Çocuk Mahkemesi Hakimi Meltem Karataş Şahin, Melahat Hulusi Darenin Çocuk Evleri Sitesi Müdürü Sermin Dağ Tarlacı, Edirne Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürü Derya Dillek Budak da katıldı.(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
© Copyright 2014

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu