Yaşam

BÖBREK NAKLİ KAÇ YIL SÜRER?

BÖBREK NAKLİ KAÇ YIL SÜRER?

Böbrek yetmezliği yaşayan hastaların her türlü tedavi yöntemleri denenmesine rağmen hastalık sürecinin devam etmesi üzerine yapılan ve uzun süreli çözüm olarak gösterilen cerrahi operasyona böbrek nakli denmektedir. Böbrek yetmezliği hastalığı yaşayan kişiler, hayatlarını belli bir standartta devam ettirebilmek amacıyla diyaliz dediğimiz destek cihazlarından yardım almak zorunda kalmaktadır. Böbrek yetmezliği sebebi ile böbreklerin vücutta görevlerini yerine getirmemesi üzerine kanın yabancı maddelerden arındırılması işlemi diyaliz aracılığıyla gerçekleştirilir.

Böbrek yetmezliği yaşayan hastalar; tedavi süreçlerine göre değişken sürelerde diyalize gerek duyarlar. Hastanın durumuna göre haftada bir veya birden çok kez diyalize girmesi gerekebilir ve bunun kararı takibi gerçekleştirilen uzman doktor tarafından verilmektedir. Diyaliz süreci hastalar için yorucu ve vakit kaybettiren bir işlem olduğu için; eğer hastanın kriterleri uygun ise böbrek nakli daha etkili bir tedavi yöntemi olarak gösterilmektedir.

Peki, böbrek nakli nedir? Böbrek nakli kimlere yapılabilir? Böbrek nakli nasıl yapılır? İşte böbrek nakli hakkında merak edilen tüm sorular ve süreç hakkında her şey…

Böbrek Nakli Nedir?

Böbrek nakli operasyonu; böbrek yetmezliği hastalığı yaşayan kişilere uygulanan bir cerrahi tedavi yöntemidir. Bilindiği gibi vücudumuzda her organın vücudumuz için belli bir görevi ve işlevi bulunmaktadır. Böbrekler, en genel tanımı ile kanda bulunan atık maddelerin filtrelenmesini sağlayan organlarımızdır. Filtrelenen bu atık maddeler idrar ile dışarı atılmakta ve vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Böbreklerin yaptığı bu işlem aynı zamanda vücudun sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasına da katkı sağlamaktadır.

İnsan vücudundan böbrekler görevini yeteri kadar yerine getiremezse; kanda bulunan atık maddeler vücuttan uzaklaştırılamaz ve vücutta birikir. Bu durum bir takım rahatsızlıkların ön plana çıkmasına sebep olur. Böbrekleri çalışamaz hale gelen kişiler için öncelikle diyaliz tedavisine başlanır. Diyaliz en genel tanımı ile kanda biriken yabancı maddelerin dışarı atılması işlemidir ve mekanik bir yöntemdir. Kanın diyaliz makinesi aracılığı ile filtrelenmesi işlemi de denilebilir. Ancak bu tedavi yöntemi hasta kişinin vaktini alan ve birkaç saatini diyaliz işlemine ayırması gereken bir süreçtir. Bu süreç böbrek yetmezliği yaşayan hastalar için yorucu olabilir.

Böbrek yetmezliği hastalığında uzun süreli bir tedavi sağlamak böbrek nakli operasyonu ile mümkün olabilir. Böbrek naklinde amaç sağlıklı bir böbreğin verici kişinin vücudundan alınarak hasta kişinin vücuduna nakledilmesidir.

Böbrek Nakli Kimlere Yapılır?

Böbrek nakli, böbrek yetmezliği hastalığı yaşayan kişiler için uzun süreli bir tedavi yöntemidir ancak böbrek nakli operasyonu için bazı kriterlerin sağlanması gerekmektedir. Peki, böbrek nakli kimlere yapılabilir? Böbrek nakli; böbrekleri tamamen çalışmayı bırakmış hasta kişiler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu hastaların aktif bir diyaliz süreci olduğu bilindiğinden diyaliz aşamasında böbrek yetmezliği yaşayan her hastaya böbrek nakli olmak isteyip istemediği sorulur ve böbrek nakli olmak isteyen hastalar belirli bir sıraya alınarak bekleme listesine dâhil edilir. Bu süreçten sonra uygun bir böbrek bulunması ve sıranın o kişiye gelmesi ile birlikte böbrek nakli operasyonu gerçekleştirilir.

Böbrek nakli; diğer organ nakil operasyonlarında olduğu gibi zor ve deneyim gerektiren bir operasyondur. Bu sebeple böbrek nakli operasyonu için alanında uzman bir ekip ve iyi bir hastane seçimi oldukça önemlidir. Diğer organ nakil operasyonlarında olduğu gibi böbrek nakli operasyonunda da hem alanında hem de Türkiye’de en çok tercih edilen hastanelerden birisi olan GOP Hastanesi’ni tercih edebilirsiniz. Uzman kadrosu ve başarılı ekibi ile böbrek nakli operasyonu ve diğer tüm organ nakli operasyonlarında GOP Hastanesi; alanında birinci sırada yer alan hastaneler arasındadır.

Böbrek Nakli Nasıl Yapılır?

Böbrek nakli operasyonu nasıl yapılır diye merak ediyorsanız bu operasyon verici kişinin sağlık durumuna göre değişen bir cerrahi işlemdir. Sağlam böbrek eğer vefat etmiş bir bireyin vücudundan alınacak ise böbrek naklinin ani şekilde planlanması gerekebilir. Bunun sebebi organın sağlığını yitirmemesi ve yeniden kullanılabilir olması içindir. Dokunun uyumlu olması halinde; böbrek nakli için sırada bekleyen hasta hızlı bir şekilde ameliyata hazırlanmalıdır. Eğer sağlam böbreğin alınacağı kişi sağlıklı bir bireyse operasyon verici kişi ve alıcı kişi ile birlikte planlanabilir. Öncelikli olarak doku uyumu ve organ uyumu için birtakım testler yapılır ve sonuçlar uyumlu çıkarsa böbrek nakli yapılabilir. Ameliyat genel anestezi ile yapılmaktadır.

Böbrek Nakli Sonrası Neler Yapılması Gerekir?

Böbrek nakli operasyonu gerçekleştikten sonra böbreğin vücuduna yerleştirildiği kişi yaklaşık 1 hafta kadar hastanede kalır ve süreç kontrol altında tutulur. Böbrek nakli gerçekleştikten yaklaşık 8 hafta sonra hasta normal hayatına geri dönebilir. Böbrek naklinin ardından hastanın belli aralıklar ile kontrole gelmesi gerekmektedir.

Böbrek nakli operasyonu sonrasında belli aralıklar ile testler ve kontroller yapılmaya devam etmektedir. Bu süreçte hem nakil yapılan böbreğin sağlığı hem de hastanın sağlığının yerinde olup olmadığı izlenir ve değerlendirilir.

Böbrek naklinden sonra en sık yaşanan komplikasyonlardan birisi vücudun böbreği reddetmesi sorunudur. Bu durumun yaşanmaması adına böbrek nakli operasyonu sonrasında birtakım ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçların ömür boyu kullanılması gerekmektedir.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

    Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
    © Copyright 2014

     

    Özge Özkan

    Bu Yazar Çorlu'da Haber sponsorlu iş ortağıdır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Başa dön tuşu