Umut IŞIK/EDİRNE, (DHA) TRAKYA Üniversitesi Sağlık Kültürü ve Spor Daire Başkanlığı Genetik ve Bioteknoloji Topluluğu tarafından sektör temsilcileri ve öğrencilerin buluşturmak için Bioteknoloji Günleri semineri düzenledi.
Trakya Üniversitesi Türkan Sabancı Kültür Merkezin’nde düzenlenen seminerde öğrencilere sektör de öğrencileri neleri beklediği ve teorik dışında uygulamada neler yapılacağı konusunda bilgilendirildi.
Açılışın ardından seminer Krosgen Bioteknoloji uzmanı Cem Onur Seçkin’in, ‘Bioteknoloji Dünyasında İnovasyon, Büyüme ve Kariyer Olanakları’, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden Hivda Ülbeyi Polat, ‘Aşı Çalışmalarında İn Vivo Teknikleri’, Marmara Üniverstiesi Biomühendislik Bölümünden Prof. Dr. Ebru Toksoy Öner, ‘Mikrobiyal Biyopolimer Üretiminde Sistem Biyolojisi Yaklaşımları’, TÜ Eczacılık Fakültesi Dr. Öğrt. Üyesi Ahmet Doğan Engin, ‘Lipit Temelli Nano İlaç Taşıyıcı Sistemler’ hakkında sunumların ardından ilaç firmasından gelen Eren Canbay ise sektöre dair merak edilenleri anlattı.
Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, 2014 yılından bu yana geleneksel hale getirdikleri sektör ve öğrenci buluşmalarının öğrenciler açısından sektöre ön hazırlık olduğunu söyledi. Kaya, “2014 yılından beri geleneksel olarak biz her yıl bu genetik ve biyoteknoloji alanında böyle kendi alanında uzmanlaşmış gerek ülkemizden gerekse dünyanın değişik ülkelerinden uzmanları getirerek öğrencilerimizin bizatihi bu konuda olan yeni gelişmeleri uzmanlarından dinlemek suretiyle toplantıları organize ediyoruz. Çünkü biliyorsunuz son yılların en önemli şeyi dezenformasyon yani yanlış bilgiler bu konuda özellikle genetik ve biyoteknoloji veya tohumculuk veya diğer konuda son derece yanlış bilgiler piyasada geziyor. Öğrencilerimiz bu konuda kafaları karışıyor doğal olarak. Bizim amacımız gerek işte üniversitemizdeki kendi öğrencilerimiz, gerekse tüm katılımcıları bu konudaki uzmanlardan birinci ağızdan dinleyerek en güncel, en yeni bu konuda hangi gelişmeler var? Amacımız öğrencilerimize hocalarımızdan bu yeni bilgileri, yeni gelişmeleri öğrenmek. Kariyer planlaması gerekirken çünkü genetik ve biyoteknoloji veya genetik ve biyomülenslik son derece geniş bir konu. İçinde insanı, hayvanı barındıran nano teknolojiyi, biyomühendislik alanlarında değişik alanlarda biyomateryaller anlamında son derece geniş bir konu. Mesela yeni ilaç sektörü, yenilebilir aşılar, efendim nanoteknoloji ve diğer konular bunlarla ilgili birçok konu var. Buradaki öğrencilerimiz bu uzmanlarından bu konudaki yeni gelişmeleri dinleyerek kendilerini hangi konuda motive edecekler? Hangi konu da uzmanlaşacaklar. Ve bu arkadaşlarımız bu hocalarımızla bir araya da gelerek yarın öbür gün nasıl bir kariyer planlaması yapacaklar? Kendileri ne konu da uzmanlaştırılarak ilerleyecekler. Amacı sahaya ön hazırlık yapmalarıdır” dedi.
Türkiye’nin pandemi süreci sonrasında biyoteknoloji sektörünün gelişmeye devam ettiğini belirten Moleküler Biyolog Cem Onur Seçkin, öğrencilere ürün ve cihaz bilgileri edinmelerini ve bu sayede sektörde zorlanmadan mesleklerini yürütebileceklerini söyledi. Seçkin, “Ülkemizde biyoteknoloji sektörü özellikle pandemi döneminden sonra oldukça hız kazandı. Bu da çeşitli kit üreticisi firmaların oluşmasına ve sayısının artmasına sebebiyet gösterdi. Kovid döneminde milyonlarca kovid testi üretimini gerçekleştirdik. Şu anda biyoteknoloji hem bu adı verilen tespit yöntemlerinin yanı sıra aynı zamanda üretime de kaymış durumda. Bununla ilgili çeşitli merkezler var. Hem gıda endüstrisinde kullanılan enzimlerin üretimini gerçekleştiren firmaların olmasının yanı sıra bilimsel ve akademik çalışmalar için de özellikle çeşitli ürünlerin ve cihazların üretimini gerçekleştiren firmalar mevcut. Öğrencilerimizin de ilerleyen süreçlerde çünkü Türkiye’de biyoteknoloji oldukça meyvesini verebilecek bir alan olduğu için öğrencilerimizin de özellikle bu noktada istihdamının artacağına inanıyorum. Buradaki öğrencilerimize önerim şudur. Genellikle ürün ve cihaz bilgilerinin olmasını isterim çünkü sahada çok fazla cihaz var. Çok fazla ister istemez de marka var. Ne kadar fazla bilgi sahibi olurlarsa o kadar iyi sonuçlar, iyi analizler gerçekleştirebilirler. Türkiye de dediğim gibi pek çok alanda, hem sağlık alanında, gıda alanında, tarım alanında, biyoteknolojik çalışma oldukça iyi gidiyor” diye konuştu.
Genetik ve Biomühendislik 3’üncü sınıf öğrencisi ve Genetik ve Biyoteknik Teknoloji Topluluğu Başkanı Serhat Kayan, okul ve sektörde isteklerin farklı olması ve öğrenciler olarak sektöre hazır halde mezun olmayı amaçladıklarını söyledi. Kayan, “Aslında üniversitede eğitimlerimizi alıyoruz fakat sektörle ilgili çok bilgili değiliz. Bu etkinliğimizde de amacımız aslında öğrencilerimizle sektördeki bilgin insanları bir araya getirip sektör adına daha fazla bilgi edinmek. Dersler her zaman yeterli kalmıyor. Çünkü dış dünyada çok daha farklı şeyler oluyor. Çok daha farklı beklentiler oluyor mezun öğrencilerden. Biz de bu şekilde dış dünyayla üniversiteyi birleştirerek arkadaşlarımızın aslında dış dünyaya daha hazır halde mezun olmalarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi. (DHA)
FOTOĞRAFLI