Süleymanpaşa Belediyesi ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 12. Bağbozumu Şenliği düzenlendi.
Süleymanpaşa ilçemiz Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde düzenlenen şenliğe Vali Vekili Sayın Kaan Peker’in yanı sıra Tekirdağ Milletvekili Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter V. Murat Yazıcı, Vali Yardımcıları Mustafa Çek, Günay Öztürk, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İl Müftüsü Mustafa Soykök, Ak Parti İl Başkanı Ali Gümüş, MHP İl Başkanı Süleyman Fethi Şirin ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Süleymanpaşa Halk Oyunları Ekibi bir gösteri yaptı.
Ardından Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehmet Ali Kiracı bir konuşma yaparak şenlik hakkında bilgiler verdi.
Akabinde Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar bir konuşma yaparak vatandaşlara bereketli hasatlar diledi.
Sonrasında konuşan Vali Vekili Peker; “Bağda olgunlaşan üzümlerin hasat edilmesi anlamına gelen bağbozumu bu toprakların en önemli sosyokültürel etkinliklerinden birisi. Bu kültür coğrafyamızda insanların kaynaşmasında kırgınlıkların kalkmasında birlik ve beraberliğin sağlanmasında yardımlaşmada kederi ve sevinci paylaşmada vesile olmuştur.
Bu etkinliklerden biri olan bugünde Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitümüzün ev sahipliğinde Süleymanpaşa Belediyesi ile birlikte düzenlenen “12. Süleymanpaşa Bağ Bozumu Şenliği”nde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.
Değerli Katılımcılar,
Türkiye, elverişli iklim ve toprak koşulları ile üzümün anavatanı coğrafyasında yer almaktadır. Evliya Çelebi’nin cihan bağı diye tasvir ettiği son derece bereketli bir coğrafyada yaşamaktayız. Milattan öncesine dayanan köklü tarihsel geçmişi ve deneyimli toplumu ile dünyanın önemli bir bağcı ülkesidir. Son yıl itibariyle bağ alanı bakımından dünyanın 5. ve üzüm üretimi bakımından 6. sırada yer alan ülkesiyiz. Tekirdağ ili ise 33.397 da bağ alanı ve 31.598 ton üzüm üretimi ile önemli bağcı illeri arasındadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak bağcılık konusunda faaliyet gösteren iki Enstitüden(Diğeri Manisa’da) biri olan Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü yüz yıla yaklaşan geçmişi ülkemizin önemli kurumlarından biridir. Enstitü aşılı-aşısız asma fidanı üretimi yanında bağcılık ve ilgili sektörlerde karşılaşılan sorunların çözümüne, yeni üzüm çeşitleri geliştirilmesine, çalışma konusunda yeni bilgi ve teknolojilerin üretilmesine ve kullanıcılara transferine yönelik projeli araştırma çalışmaları yürütmektedir.
Enstitümüz, 23 yeni üzüm çeşidini ülkemiz bağcılığına kazandırmıştır. Enstitünün en önemli özelliği ise sahip olduğu “Asma Arazi Gen Bankası”nda yerli ve milli 1.459 üzüm çeşidini koruma altına almasıdır. Enstitüde yer alan Üzüm Ürünleri İşletmesinde üzümden üzüm pekmezi, üzüm sirkesi, üzüm suyu, koruk suyu, üzüm çekirdek yağı ve üzüm çekirdeği unu üreterek gıda sanayii bakımından güzel bir örnek oluşturmaktadır. Üretimle birlikte değişik işleme süreçleri ile ürünlere katma değer ilavesi muhakkakki son derece değerli ve ihmal edilmemesi gereken bir safhadır.
Sözlerime son verirken bu etkinliği düzenleyen Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitümüz ve Süleymanpaşa Belediyesine, emeği olan herkese ve katılımınız için sizlere teşekkür eder, bütün bağcılara bereketli bir üzüm sezonu dilerim.” dedi.
Konuşmaların ardından Vali Vekili Peker ve protokol üyeleri üzüm hasadı yaptı. Vali Vekili Peker ve protokol üyelerinin şenlik alanını gezmesinin ardından program sona erdi.
Bu haber Tekirdağ Valiliği’nin Kendi sitesinden botlar yardımıyla otomatik olarak eklenmiştir. Bu içerikte Çorlu’da Haber editörleri herhangi bir müdahalede bulunmamıştır. |