Yaşam

Keşan’da ayçiçeği ekimi başladı

Ünsal YÜCEL/KEŞAN(Edirne),(DHA)-TÜRKİYE Tarım Danışmanları Derneği (TAR-DER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, Edirne’nin Keşan ilçesinin tarımsal faaliyetinde önemli yeri olan yağlık ayçiçeği üretiminde ekim devresine gelindiğini bildirdi.  

Yağlık ayçiçeği üretiminin bölgede hububat üretiminden sonra 2’nci sırada üretimi yapılan önemli bir tarımsal faaliyet olduğunu ifade eden Açar, “Bölge içerisinde hububat üretiminden sonra takriben yüzde 30-35 oranında yağlık ayçiçeği üretimi yapılmaktadır. Türkiye yağlık ayçiçeği üretiminin takriben yüzde 70-75’i Trakya bölgesinde ekilmektedir.  Edirne ilimiz aynı zamanda Türkiye üretiminde takriben yüzde 11-12 bir üretim payına da sahiptir. Bu itibar iledir ki bölge ekonomisi ile birlikte ülke ekonomisine olan katkısı bölge açısından önem taşıyan bir tarımsal faaliyet olduğu görülmektedir. Genel itibari ile ilimizin bazı bölgelerinde ekimin başladığı görülmektedir” dedi.  

‘TARIMSAL ÜRETİM PLANLANMALIDIR’

Lütfü Açar, mevsimin gidişatı dikkate alınarak özellikle kıraç şartlarda yapılacak ekilişlerin ekim şartları oluşması durumunda erken yapılmasının önemli olduğunu ifade ederek, “Geç ekilişlerde çiçeklenme tablo oluşumu yaz mevsiminin en sıcak günlerine gelmesi durumunda verim kayıpları ciddi bir şekilde düştüğü tespit edilmiştir. Bu itibar iledir ki özellikle kıraç şartlarda yapılacak ekilişlerde ekim zamanı bu konu açısından da dikkate alınması önemlidir. Tabiidir ki yağlık ayçiçeği bir tarımsal faaliyet olduğu da dikkate alınmalıdır. Bu itibar iledir ki doğru bir planlama yapılmalıdır. Ekim öncesi hazırlıklarının içerisinde ekim alanlarının özellikleri bilinmelidir. Bu doğrultuda doğru girdi temin edilmelidir. Hedefe yönelik ekim işlemleri yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki girdinin gün geçtikçe pahlılaştığı bu dönemlerde yanlış ve de gereksiz girdi kullanımları da maliyetleri artırıcı önemli faktörler olduğu göz ardı edilmemelidir. Ekim sonrası ve de çıkışın akabinde de doğru işler yapılması durumunda faydalı olacağı unutulmamalıdır. Bu değerlendirmemiz genel itibari ile kıraç şartlarda yapılan üretimler içindir. Tabiidir ki sulu şartlarda yapılacak üretimlerde de hedefe yönelik girdi planlaması yapılmalıdır. Üretim işlemleri de bu doğrultuda yapılması durumunda üretim anlamında olumlu olacağı bilinmelidir. Netice itibari ile tarımsal üretim planlanmalıdır. Üreticimiz kendi bütçe imkanları doğrultusunda en ekonomik üretim planlamasını yapma imkanlarını bulmalıdır. Emek ile bilginin doğru buluştuğu sürece üretim faaliyeti bir anlam kazandığı unutulmamalıdır. Bu vesile ile de üretim sezonun bereketli geçmesi temennimizdir” diye konuştu. (DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu