Doç. Dr. Mustafa Doğan: “Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis ve HPV Aşısı Hayati Önem Taşıyor”
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün yol açtığı rahim ağzı (serviks) kanserinin erken teşhis edilmesinin hayati önem taşıdığını belirtti. Doğan, “Bu kanserden korunmada birinci önlem HPV aşısıdır. Özellikle 9-26 yaş arasındaki bireylerde etkin koruma sağlanmıştır. Ayrıca, 45 yaşına kadar uygulanması önerilmektedir” dedi.
RAHİM AĞZI KANSERİ DÜNYADA 4’ÜNCÜ SIRADA
Doğan, dünyada kadınlarda en sık görülen 4’üncü kanser türü olan rahim ağzı kanserinin Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen 10’uncu kanser türü olduğunu belirtti. “2023 yılında Türkiye’de 2 bin 150 serviks kanseri vakası tespit edilmiştir. Bu kanser kötü huylu bir yapıya sahip olup, erken teşhis edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilmektedir” diye konuştu.
ERKEN TEŞHİS VE TARAMA ÖNEMLİ
Kanserin erken teşhisi için aile sağlığı merkezleri ve KETEM birimlerinde yapılan taramalara dikkat çeken Doğan, “Erken teşhisle hem virüs hem de kanser daha başlangıç aşamasında tespit edilerek tedavi sağlanabilir. Bu, hastalığın kötü sonuçlara yol açmasını önlemede büyük bir adımdır” ifadelerini kullandı.
HPV AŞISI: 9-26 YAŞ ARASINDA ETKİN KORUMA
HPV virüsünün neden olduğu sağlık problemlerinin önlenmesinde aşının kritik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Doğan, “HPV aşısı, özellikle cinsel yaşam öncesi yapıldığında koruyuculuk anlamında üstün bir başarı sağlar. Ayrıca, düzenli aralıklarla KETEM’de yapılan taramalar da kadınların sağlığını korumada önemlidir” dedi.
HPV AŞISI VE TARAMALARA DİKKAT
Doç. Dr. Doğan, HPV aşısının yanı sıra, kadınların düzenli olarak tarama yaptırmasının kanserden korunma ve erken teşhis açısından kritik önem taşıdığını hatırlatarak, “Aşı ve taramalar bir arada uygulandığında, rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerin önüne geçilebilir” dedi.