Edirne

Edirne Ziraat Odası’ndan buğdayda kök hastalığına karşı ilaçlama uyarısı

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Ziraat Odası tarafından yapılan açıklamada, özellikle gelişim süreci devam eden buğdayda, geçen sene yaşanan kök hastalıklarının, bu sene de yaşanmaması için mutlaka ilaçlama yapılması gerektiğine dikkat çekildi.

Edirne Ziraat Odası görevlileri, kent merkezine bağlı köylerde yaptıkları saha incelemelerinde, gelişim aşamasındaki bazı buğdayların kök ve yapraklarında hastalıklar başladığını tespit etti. Konuyla ilgili kurumun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada üreticilere, hastalıkların başlamadan önce ürünlerini mutlaka kök mantarına karşı ilaçlamaları konusunda uyarılarda bulunuldu. Açıklamada, ilaçlama yapılmaması durumunda olası hastalıkla birlikte üründe ciddi verim ve kalite kaybı yaşanabileceğine dikkat çekilerek, “Yağışların gelmesi ile birlikte bölgemizde hububat ekili alanlarda önce ki yıllarda kök hastalıkları ilgili yaşanan olumsuzlukların bu yıl da yaşanmaması için üreticilerimizin dikkatli olması oldukça önemlidir. Saha çalışmaları esnasında karşılaştığımız bazı üreticilerimiz havaların sıcak gittiğini kök hastalıklarının olmayacağını ve ilaçlama yapmayacağını ifade etmektedirler. Ancak bizlerin yapmış olduğu gözlemlerde bazı arazilerde kök ve yaprak hastalıklarının başladığı gözlenmiştir” denildi.

‘ÇOK ÖNEMLİ VERİM VE KALİTE KAYBINA NEDEN OLMAKTA’

Buğdayda kök hastalığının çok önemli verim ve kalite kayıplarına neden olduğuna da yer verilen açıklamada, “Buğdayda kök hastalıklarını oluşturan mantarlar hava sıcaklığı ile uygun nem ortamını yakalayarak enfeksiyonunu arttırarak bitkimizin kök sisteminde hasar oluşturup çok önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Özellikle bitkilerimizin kök sisteminin sağlık kalması ve hastalık görülmeden sistemik ve koruyucu etkili ruhsatlı fungusitlerle ilaçlama yapılarak önlem alınması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse kök sistemini bir binanın temeli gibi düşünün ve inşaatı bu temelin üzerine çıktığımızı unutmayın. Temelde yapılan hataların telafisi bildiğiniz gibi maalesef çok zordur” ifadeleri kullanıldı.

Verim ve kalitede yüzde 50’ye varan kayıpların yaşanabildiği belirtilen açıklamada, “Değerli üreticilerimiz kök ve kök boğazı çürüklüğü hastalığının gelişmesiyle kök tacı ve kökler çürür. İleriki zamanlarda yatmalar görülür, daneler dolmaz, bin dane ağırlığı ve hektolitre ağırlığı düşer. Yani verimde ve kalitede %40 – 50’ye kadar kayıplar yaşanabilir. Özelikle sık ekim, aşırı kardeşli buğdaylar, hayvan gübreli topraklar ve fazla azotun atıldığı buğdayların daha da dikkatli olması ve gerekli tedbirleri almasını özellikle tavsiye ederiz. Bugün yapacağınız doğru fungusit ve bitki besleme uygulamaları ile güzel hasat sonuçları almanız mümkündür. Her türlü teknik bilgi ve sorunuz için odamız mühendisleri ile irtibata geçebilirsiniz” denildi.(DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu