Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde uluslararası yatırımcı ve CEO’ların katıldığı HORASIS Global Toplantısı’na katıldı. Toplantıya Bakan Bolat’ın yanı sıra HORASIS Başkanı Frank-Jürgen Richter, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, STK başkanları ve çok sayıda iş insanı katıldı.
‘6 ŞUBAT DEPREMİ 104 MİLYAR DOLAR EKONOMİK KAYIP GETİRDİ’
Bolat, sözlerine İsrail’in Gazze’ye yönelik uyguladığı saldırıları kınayarak başladı. İsrail’in saldırılarına tepki gösterilmesi gerektiğini ve vicdan sahibi olunması gerektiğini belirten Bolat, 6 Şubat depreminde Türkiye’nin büyük yara aldığını ve toplamda 11 ildeki yıkımın ekonomik maliyetinin 104 milyar dolar olduğunu söyledi. 11 ilin yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini belirten Bolat, “Çok büyük bir yıkım oldu. 104 milyar dolar civarında bir ekonomik kayıp yaşadık. Bu şehirlerimizi yeniden inşa etmek ve eskisinden daha güzel, daha kaliteli, daha yaşanabilir, daha müreffeh hale getirmek boynumuzun borcudur. Hükümetimiz, tüm kurumlarıyla ve milletimizle birlik ve beraberlik içinde deprem felaketinin yaralarını hızla sarıyor” dedi.
Bolat, Türkiye’nin 2053 yılında dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmeyi ve yine satın alma paritesinde dünyada ilk 5’e yerleşmeyi hedeflediğini söyledi. Markalaşmayı da desteklediklerini, dünyanın en önemli 5 markası arasında girmenin hedeflendiğini kaydeden Bolat, “Ülkemizin 2053 vizyonu çerçevesinde Türkiye ekonomisinin üst grubunda bir ülke olarak küresel ölçekte rekabetçiliği yenilikçiliği teşvik eden yapısal dönüşümleri gerçekleştireceğiz. Türkiye ‘nin 2053’te dünyada ilk 10 ekonomi, satın alma gücü paritesine göre ise dünyada ilk 5 ekonomi arasında yer almasını hedefliyoruz. Ayrıca markalaşmanın da desteklenerek dünyanın en değerli yüz markası arasında en az 5 markaya sahip olmayı da hedefliyoruz. Diğer taraftan 2053 yılında küresel ekonomiden aldığınız payın da yüzde 2’nin üzerine çıkması ve hizmet ticaretini de dahil ettiğimizde bu oranın daha da yükselmesi hedeflerimiz arasındadır”diye konuştu.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ ÖNEMSİYORUZ’
Sürdürülebilir hedeflerin önemine değinen Bolat, şunları söyledi:
“Birleşmiş Milletler nezdinde 2015 tüm üye devletlerin kabul ettiği 17 adet sürdürülebilirlik hedefini çok değerli buluyoruz ve 2030 yılına kadarki hedefleri yakalamanın çok önemli olduğuna inanıyoruz. Uluslararası ekonomik ve siyasi karar mekanizmalarının daha adil ve çorak çok taraflılık esasında olması gerektiğine inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın her fırsatta ve uluslararası platformlarda ifade ettiği gibi dünyanın beşten büyük olduğu ve daha adil bir dünyanın mümkün olduğu tezini ısrarla vurgulamaya devam edeceğiz. Avrupa Birliği tarafından başlatılan yeşil mutabakat süreci kapsamında biz de Türkiye olarak kendi yol haritamızı oluşturduk. Ticaret Bakanlığımız koordinasyonunda 2020 yılında yeşil mutabakat eylem planı yayınlandı. Bu eylem planı ile ekonomi temelli üretimde, ticarette sarımda, lojistikte, finansta ve pek çok alanda yeşil dönüşümü hedefleyen bir sisteme geçişi hedefliyoruz”
‘GAZZE’NİN ULUSLARARASI KORUMA ALTINA ALINMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR’
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, programlarına Gaziantep AK Parti İl Başkanlığı’nda devam etti. Partililerle bir araya gelen Bolat, İsrail’in saldırılarına yönelik “Gazze’nin yüzde 30’u maalesef yıkıldı artık bütün dünyanın bu gerçeği görüp Gazze’nin mutlaka uluslararası koruma altına alınıp korunması da büyük önem taşıyor” dedi.
Bakan Bolat, Gazze’nin yüzde 30’unun vurulduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve tüm bakanlıkların Filistin’de akan kanı durdurmak için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi. Bolat, “Filistin’deki mezalimi görüyorsunuz. Orada masum insanlar ve şehirler Gazze’de İsrail ordusu tarafından hedef gözetmeksizin bombalanıyor. Gazze’nin yüzde 30’u maalesef yıkıldı artık, bütün dünyanın bu gerçeği görüp Gazze’nin mutlaka uluslararası koruma altına alınıp korunması da büyük önem taşıyor. Burada Türkiye ve İslam ülkelerine çok önemli sorumluluk düşüyor. Cumhurbaşkanımız gece gündüz Gazze’deki sivillerin ve şehrin korunması noktasında ve akan kanın durması noktasında Dışişleri Bakanımızla büyük gayret sarf ediyor. Güçlü bir ekonomi, güçlü bir askeri gücünüz, güçlü bir siyasi yönetiminiz olursa dünyada sözünüz dinleniyor arkadaşlar. Bugün Türkiye online gündem dünyada lideriyle, yönetimiyle sözü dinlenen, etkili, güçlü, saygın bir ülke konumuna ulaştı. Bugüne kadar 21 yıldan bu yana buna emek veren bütün teşkilatlarımızda ve çalışmış bütün AK Partili kadrolardan Allah razı olsun diyoruz” dedi.
‘2-3 YILLIK SÜREÇTE ENFLASYONUN TEK HANELİ RAKAMLARA İNDİRİLMESİ HEDEFLENİYOR’
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’de enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduklarını, 2-3 yıllık süreçte enflasyonun tek haneli rakamlara indirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Bolat, “Cari açık konusunda tolere edilebilir seviyelere ulaşacağız. İşsizlik rakamlarını da tek hanelere indirme hedeflerindeyiz” dedi. Bolat, en önemli iki hedeflerinin depremin yaralarını sarmak ve enflasyonla mücadele edilmesi olduğunu belirtti. Piyasadaki fahiş fiyat, stokçuluk ve tüketiciye karşı haksız ticari uygulamalara karşı kapsamlı denetimler sürdürdüklerini belirten Bolat, “En önemli iki hedefimiz var. Bunlardan birincisi deprem bölgelerimizi yeniden ayağa kaldırmak ikincisi de enflasyonu aşağı indirerek iki üç yıllık süre zarfında tek haneli rakamlara indirilmesini sağlamaktır. Ülkemizde istihdamla ilgili büyüme trendini de arttırmayı hedefliyoruz. Büyümede orta vadeli programda 3 yıl için yüzde 4 ila 4 buçuk civarında, 5 yıllık kalkınma planında da ortalama yüzde 5 civarında büyüme trendi yakalamamız gerekiyor. İhracat ülkemiz için hayati bir konu. Döviz sorunu olmaması için mal ihracatında, hizmet ihracatında, özellikle büyük hedefler belirledik. Orta vadeli programa göre 2026’da 302 milyar dolar, 12’nci kalkınma planına göre 2028 yılı sonu 375 milyar dolarlık mal ihracatı hedefine ulaşmayı hedefliyoruz. Hizmet ihracatında da 2021’de 59, 2022’de 90 milyar dolara ulaştık. Bu sene 100 milyar doları aşacağız. Cari açık konusunda tolere edilebilir seviyelere ulaşacağız. İşsizlik rakamlarını da tek hanelere indirme hedeflerindeyiz. Ağustos ayı itibariyle işsizlik rakamımız yüzde 9.2 olarak gerçekleşti. Piyasalardaki fahiş fiyat gibi, stokçuluk gibi ya da tüketiciye karşı haksız ticari uygulamalar gibi konularda denetleyici görevlerimizi yapıyoruz” diye konuştu.
‘KAMPANYALARDAN OLUMLU DÖNÜŞLER ALDIK’
Cumhuriyetin 100’üncü Yılında otomotiv ve emlak piyasasında önemli kampanyalar başlattıklarını söyleyen Bolat, “Büyük bir kampanya başlattık. Cumhuriyetimizin 100. Yılı nedeniyle otomotiv ve emlak piyasasında önemli düşüşlerin yaşandığı bir ortamda bütün sektörlere yönelik koordineli olarak fiyat indirimi yapma kampanyasını gerçekleştirdik. İş dünyasından çok güzel geri dönüşler aldık” ifadelerini kullandı.
Bolat, seçimlerin ardından Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ekonomiyi geliştirme temelinde önemli ve yapıcı bir süreç başlattığını söyledi.
Türkiye raporunun 8 Kasımda açıklanmasının ardından liderler bazında yol haritalarının belirleneceğini aktaran Bolat, “Brüksel’de geçen hafta bulundum. Avrupa Birliği komisyon başkan yardımcısı ve üyeleriyle güzel toplantılar yaptık. Avrupa Birliği seçimden bu zamana Türkiye ile ticaret ve ekonomiyi geliştirme temelinde sorumlu ve yapıcı bir süreci başlatma arzusunda. Bize ifade ettikleri bu. 8 Kasımda genişleme raporunda Türkiye raporu açılacak Aralık ayının ortasında da liderler düzeyinde bir yol haritası belirlenecek. Bizim bastırmamız üzerine vize işlemlerinin serbest olması bizim hakkımız. Ankara Anlaşması ortaklık anlaşması gereğince Avrupa Birliği vize işlemlerinin kolaylaştırılması konusunda söz verdi. ‘Önemli bir çalışma başlattık’ dediler. Yakında uygulamaları göreceğiz” dedi.
İhracatçı firmaların sorularını yanıtlayan Bolat, sözlerini şöyle tamamladı:
“İhracatçılardan reeskont kredisiyle finansman maliyeti alınması uygulaması maliyetin peşin alınması demektir. Finansmana erişim şikayetleri artık durdu. Maliyet konusunda dilek ve öneriler oldu. Bunun üzerine de merkez bankası başkanımız ile koordinemiz kapsamında 13-14 puanlık indirim getirildi iki hafta önce. Politika faiz oranını aşamayacağı bir kura bağlanmış oldu. Kobilerin limitleri iki katına çıkarıldı. Daha yüksekli reeskont kredisi kullananların da ödedikleri fazla para iade edildi. ihracatçılara sanayicilere bu tür kolaylıklar sağlandı. Bunun yanında bütçemizin yüzde 60’ını sizlere ayırıyoruz. Bu sene 9 buçuk milyardı önümüzdeki yıl için bu rakam 21 buçuk milyara çıkarıldı. Cumhurbaşkanımız bu konuda yanımızda yer aldı. Bütçemiz arttırıldı.”