Deprem

Sağlık-Sen’den ‘Sağlık ve Sosyal Hizmet Evleri Kurulsun’ önerisi | Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya

Sağlık-Sen‘den yapılan açıklamada, Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerden 11 ilin ve birçok ilçenin tahribinin büyük yıkımlar yaşadığı belirtildi. Açıklamada, koronavirüs salgınında ve doğal afetlerde sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına duyulan ihtiyacın önemine ilişkin 81 il ve ilçelerinde sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının yararlanabileceği ‘Sağlık ve Sosyal Hizmet Evleri’nin kurulmasını talebinin Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’na iletildiği kaydedildi. Talepte şu ifadelere yer verildi: 

“Depremin vurduğu afet bölgelerinde çalışmakta olan birçok sağlık ve sosyal hizmet çalışanı hayatlarını ya da yakınlarını kaybetmiş, afet bölgesindeki kamu kurumları ciddi hasar görmüştür. Buna rağmen hem depremzede olan hem de bölgeye geçici görevlendirilen sağlık ve sosyal hizmet çalışanları, büyük bir özveri ve fedakârlıkla görevini yapmaya devam etmektedir. Ancak yaşanan doğal afet, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının halen devam eden ve ivedilikle çözülmesi gereken, deprem öncesinde de mevcut olan ‘konaklama’ ihtiyacını bir kez daha gözler önüne sermiştir.”

‘SON DERECE ELZEMDİR’

Afet bölgesinde görev yapan diğer kamu çalışanlarının yer değişikliği yaparak başka illere tayin olduklarına dikkat çekilerek, depremzede sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının görev yaptıkları kamu kurumlarının hasar görmelerine rağmen fedakârca çalıştıkları belirtildi. Açıklamada, sağlık ve sosyal hizmet evlerinin kurulmasının önemine dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Depremzede çalışanların psikolojik durumları dikkate alındığında, mevcut sağlık ve sosyal hizmet sunumunun etkin olamayacağı aşikardır. Çalışamayacak kadar zor durumda olan personel, aileleri ile birlikte diğer illere ulaşım sağlamış olsa da gittikleri illerde karşılaştıkları en büyük sorun yine ‘konaklama sorunu’ olmuştur. Ek olarak bu sorun, geçici görevlendirmelerin yoğun olarak yapıldığı sağlık ve sosyal hizmetlerde, afet bölgesinde hizmet sunmaya giden sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını da kapsamaktadır. Depremden etkilenen bölgelerde hizmet veren ya da verecek olan sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının da öncelikli temel sorunu barınma ve konaklamadır. Ayrıca, sağlık hizmetinin sunumu için iller arası geçici görevlendirmelere ilaveten, 112 acil sağlık hizmetleri çalışanları, iller arasında ambulans ile hasta sevki de gerçekleştirmektedir. Görev icabı, il dışı görevlere en fazla giden 112 çalışanları, konaklama sorunuyla daha fazla karşı karşıya kalmaktadır. Tüm bu yaşananlar göz önüne alındığında, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına hizmet verecek, özellikle geçici görevlendirilmelerin yoğun olarak yapıldığı illerden başlamak üzere, 81 ilimizde ‘Sağlık ve Sosyal Hizmet Evi’nin kurulması, son derece elzemdir. Ayrıca bu sağlık ve sosyal hizmet evlerinin, büyüklükleri sebebi ile şehir hastanelerinin kampüsü içinde kurulmasına öncelik verilmelidir.”

‘KREŞ HİZMETİ SUNULMALI’

Sağlık ve sosyal hizmet evlerinin içerisinde kreşlerin de kurulması gerektiği ifade edilerek, “Doğal afetin yaşandığı yerlerde her iki eşin de sağlık ve sosyal hizmet çalışanı olduğu durumlarda, çocuklarına kreş veya bakıcı bulamaması, çalışanların büyük bir mağduriyet yaşamasına sebep olmaktadır. Afet bölgesi öncelikli olmak üzere, sağlık ve sosyal hizmet evleri içerisinde, çalışanların çocukları için 7 gün 24 saat esaslı görev yapabilen kreşler olması, çocuklarına kreş veya bakıcı bulamayan çalışanların mağduriyetine son verebilecektir. Tüm il ve ilçelerde öğretmenevi, polis evi gibi sağlık ve sosyal hizmet evlerinin kurulması istenen yazıda, “Bu itibarla, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının konaklama ve kreş sorunlarının çözümü için tüm il ve ilçelerde ivedilikle sağlık ve sosyal hizmet evlerinin kurulması hususunda gereğinin yapılmasını talep ediyoruz” denildi.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
© Copyright 2014

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu