Yaşam

Ömer ÜZEN: Kuzey Kore Hakkında Detaylı İnceleme

1948 ve İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Kore, ikiye bölünmüştür. Kuzey Kore, Sovyetler Birliği’nin işgal ettiği bölgede kurulmuştur. İlerleyen yıllarda iki Kore’nin tekrar birleştirilmesi için çaba sarf edilse de başarısız olunmuş ve bu ortam 1950 yılındaki savaşa yol açmıştır. 1950 yılındaki Kore Savaşı’nı kazanan taraf olan Kuzey Kore, Güney Kore’yi işgal etmiştir. Bu işgal sonucunda BM devreye girmiş ve Güney Kore işgalden kurtarılmıştır. 1953’te Kore, bir sınırla ikiye bölünmüş ve günümüzdeki halini almıştır.

Kuzey Kore, bugün dışarıdan baktığımızda dünyanın en kapalı kutu ülkelerin içinde başını çeken ülkelerdendir. Tamamen içe kapalı olarak varlığını sürdüren ülke, bahsettiğimiz savaş sürecinden bugüne Sosyalist idare tarafından yönetilmeye devam eden komünist bir ülkedir. Kim Jong-Un diktatörlüğüyle yönetilmektedir.

Kuzey Kore Hakkında Genel Bilgiler

Doğu Asya’da yer alan ve Kore Yarımadası’nın kuzey bölümünde yer alan, 120.538 km2  yüzölçümüne sahip olan Kuzey Kore’de nüfusun 25.000.000 olduğu tahmin edilmektedir. 1995’te başlayan kıtlık Kuzey Kore’nin nüfus artış hızını ciddi anlamda etkilemiştir. 1995 yılında yaşanan kıtlık, üç yıl sürdü ve 250.000-450.000 Kuzey Koreli hayatını kaybetmiştir. Kıtlık sonrası nüfus artış hızı önemli oranda düşüş yaşamıştır. Nüfus sanayi bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Ülkenin içe kapalı yapısından dolayı yeterince net bilgilere ulaşılması oldukça zordur. Dağlık bir bölgede, Mançurya sınırında kuzey doğudan güney batıya doğru uzanan dağlar bulunmaktadır. Ülkede 8500 km. uzunluğunda demiryolu vardır. Ülke arazisinin dağlık ve engebeli olması sebebiyle karayolları çok bozuk ve yetersiz olup, ulaşım zordur. Ülkenin %80’ini ormanlar oluşturmaktadır. Pyongyang, ülkenin en büyük şehri ve başkentidir. Kuzey Kore’de resmi dil Korece’dir. Resmi olarak sayılar olmasa da inanç olarak en yaygın Budizm ve Konfüçyanizm görüldüğü düşünülmektedir.  Bu inançlar yaygın olsa da %60’dan fazlasının inançsız olduğu düşünülmektedir.

Kuzey Kore Siyasi Rejim ve İdari Yapı

Kuzey Kore Demokratik Cumhuriyeti, babadan oğula geçen iktidar anlayışında varlığını sürdüren tek partili Komünist bir rejimdir. Kuzey Kore, son Stalinist ülke konumundadır. Yönetimde İşçi Partisi bulunmaktadır ve İşçi Partisi tek parti konumundadır. Halk Meclisi bulunur ve 215 üyeden oluşur. Bu meclis halk tarafından 4 yılda bir seçilmektedir. Devlet başkanı en fazla 12 yıl görevde kalabilmektedir. Devlet yönetimi, merkezi yönetim ve yerel yönetimlerde oluşur. Merkezi yönetimde Yüksek Halk Meclisi ve Meclis Daimi Komitesi bulunmaktadır. Yerel yönetim ise halk meclislerinden meydana gelir. Ulusal Savunma Komisyonu ise genel ülke savunma konularında karar alan en yüksek organdır. Sosyalist düzeni yüksek yargı denetlemektedir. Eyalet mahkemeleri, merkezi mahkemeler, halk mahkemeleri ve özel mahkemeler yargı organlarını oluşturur. Anayasa, İşçi Partisinin meşruluğunu güvence altına almaktadır.  Üretim araçlarının tamamının sahibi devlettir.

Kuzey Kore Ekonomisi

Kuzey Kore, 1950’lerden beri dünyanın en kapalı ve merkezi ekonomilerinden biridir. İlk başlarda kendi kendine yetmeyi amaçlayan ülke, Sovyet modelini benimsemiştir. Sovyet ve Çin destekleri Kuzey Kore ekonomisinin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. 1960’lardan sonra açıklanan planlar başarısız olmuştur. Son olarak 1993 yılında yedi yıllık kalkınma planının başarısız olduğunu açıklayan Kuzey Kore, o günün ardından planları açıklamaktan vazgeçmiştir. Kuzey Kore ekonomisinde başı sanayi, madencilik ve tarım çekmektedir. Kuzey Kore’de bulunan yaklaşık 12 milyon iş gücünün %65’i sanayi ve hizmet alanında çalışmaktadır. Eğitim ve sağlık hizmetleri ücretsizdir. Çin, Kuzey Kore’nin dış ticaretteki en büyük ortağı durumundadır. Dış ticaret 2013 yılında toplam 7,3 milyar dolara ulaşmıştır.

Kuzey Kore Nükleer ve Askeri Gücü

Hakkında çok az bilgiye sahip olunan Kuzey Kore’de en önemli üzerinde durulması gereken konuların başında askeri gücü gelmektedir. Ordunun adı Kore Halk Ordusu’dur. Kuzey Kore, birçok ülke için büyük tehdit uyandırmakta ve bilinmezliği endişe uyandırmaktadır. Sık sık ordusunun gücünü dünyaya göstermek için yapan ülkede güçlü bir ordu olduğunu biliyoruz. Dünyanın en güçlü on ordusundan biri olan ülkede 1.2 milyonluk aktif ordusu bulunmaktadır. Bu sayı az nüfusuna rağmen, dünyanın en büyük dördüncü askeri gücüdür. 18-54 yaş arasındaki erkeklerin yaklaşık %20’si düzenli askerlikte görev yapmaktadır.

En büyük ordu kuvveti, Kara Kuvvetleri’dir. Aynı zamanda Kuzey Kore, dünyanın en büyük özel kuvvetlerine ve denizaltı filosuna sahiptir. Diğer bir en önemli konu ise Kuzey Kore’nin dünyada yarattığı endişenin en büyük sebebi de nükleer gücüdür. Bu konuda büyük bir bilinmezlik mevcuttur. Büyük bir güce sahip olduğu düşünülse de Kuzey Kore’nin en bilinmez güçlerinden biridir. ABD Dışişleri Bakanlığı, Kuzey Kore’nin askeri harcamalarının 2004 ile 2014 yılları arasında GSYİH’nin ortalama %23’ünü, yani dünyadaki en yüksek seviye olduğu tahmin edilmektedir. Kuzey Kore’nin en büyük yatırımları askeri alandadır.

Kuzey Kore ve Dış İlişkiler

Kuruluşundan itibaren uzun yıllar Kuzey Kore’nin sadece komünist ülkelerle ilişkisi olduğunu söylemek mümkündür. Günümüzde de bu geleneğin bir devamı olarak en yakın müttefiki Çin’dir. Kuzey Kore’nin nükleer atakları ilişkide endişeler uyandırmış olsa da yakın ilişkileri devam etmektedir. Kuzey Kore’nin Fransa, ABD, İsrail ve Japonya ile hiçbir diplomatik ilişkisi yoktur. Fransa ve Estonya 2017 itibariyle Kuzey Kore ile resmi ilişkisi olmayan son iki Avrupa ülkesidir. Aralarındaki siyasi gerginlik ve insan hakları durumları bunun sebebi olarak gösterilmiştir. ABD ile Kuzey Kore’nin gerginliği son yıllarda oldukça artmıştır. 2017 yılında ABD başkanı Trump, Kuzey Kore’yi terörizmi desteklemekle suçlamıştır. 2018 yılında ise Singapur’da Kim ve Trump bir görüşme gerçekleştirmişlerdir. Bu görüşme sonucunda Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arındırılması için söz veren bir antlaşma imzalanmıştır. İlerleyen yıllarda ABD başkanı ile Kuzey Kore başkanı tekrar görüşmüş olsalar da elle tutulur sonuçlar ortaya çıkmamıştır.

Kuzey Kore’nin dış ilişkilerine baktığımızda en önemli noktalardan biri de Güney Kore ile ilişkileridir. Bölündükleri zamandan itibaren gergin ilişkilerini koruyan iki ülke 1972’de önemli bir adım atmış ve barışçıl yollarla birleşmeyi kabul etmişti. İlerleyen yıllarda devam eden görüşmelerde çıkan sorunlardan dolayı bu durum gerçekleşemedi ve iki ülke mevcut şekilde varlıklarını sürdürdüler. 2007 yılına geldiğimizde ise bu sefer devlet başkanları aracılığıyla tekrar bir barış antlaşması imzalandı. Lakin ilerleyen süreçte nükleer silah tartışmaları ilişkileri tekrar kötüleştirdi ve bunun sonucunda Kuzey Kore, Güney Kore ile önceki tüm antlaşmalarını feshetti. Nükleer gücünü arttırdı ve balistik füzelerle sınırlarını güçlendirdi. Bu gerginlik Japonya ve ABD’yi de alarma geçirmişti.

2018 yılına geldiğimizde ise Kuzey Kore’nin, Güney Kore’de düzenlenen Kış Olimpiyatları’na katılımıyla iki ülke arasındaki ilişkiler için büyük bir adım atılmış oldu. Bu atılımı iki ülke arasındaki ilişkilerin belli ölçüde ısınmasını sağladı. Nisan 2018’de ise Kuzey ve Güney, Kore Yarımadası’nın nükleer silahlardan arınmasını temeline alan ‘’Panmunjom Deklarasyonu’’ imzalanmıştır. İmzalanan deklarasyonun ardından iki ülke arasında iletişimi güçlendirebilmek için irtibat ofisi kurulmuştur. Güney Kore tarafından, Kuzey Kore karşıtı propaganda afişleri ve balonlarının Kuzey tarafına gönderilmesi devam ettiği için Kuzey Kore, Güney’i uyarmıştır. Uyarılarına rağmen sürecin devam etmesiyle Kuzey Kore, Aralık 2020’de sınırda bulunan ofise saldırmış ve havaya uçurmuştur. Tarih boyunca çeşitli şekilde barışçıl adımlar atılmaya çalışılmış olsa da gerginlik bugün de sürmeye devam etmektedir.

 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
© Copyright 2014

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu