SEO

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Enjeksiyonlu motora sahip otomobillerde bulunan motor arıza lambası neden yanar? Motor arıza lambasının yanmasının sebebi nedir? Motor arıza lambası nasıl söndürülür gibi sorulara yanıt arayacağız.

Eski karbüratörlü otomobillerde bir arıza fiziksel belirti verene kadar tespit edilemezdi. Ancak gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde otomobillerde bilgisayar tarafından kontrol edilir oldu. Araçlara yerleştirilen beyin adı verilen sistem motor ve bileşenlerini sürekli kontrol eder. Eğer bir sorun görürse sürücüyü durumdan haberdar etmek için motor arıza lambasını yakar. Günümüzde tüm otomobillerde bulunan motor arıza lambası yandığı zaman aracınızda bir şeyler ters gidiyor demektir. Bazen çok basit ve önemsiz şeylerden bazen de çok ciddi sorunlarda yanabilir. Her ne olursa olsun aracınızda motor arıza lambası yanarken kullanmanız tehlikeli olabilir.

Motor Arıza Lambası Nedir?

Motor arıza lambası neden yanar pek çok araç sürücüsü merak etmektedir. Bilgisayar sistemlerinin gelişmesi ile birlikte otomobillerde daha teknolojik olmaya başladılar. Otomobillerde motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilen bir beyin yer alır. ECU’da yüzlerce OBD-2 kodları denilen hata kodları programlıdır. Daha sonra motor ve bileşenlerine sensörler yerleştirilmiştir. ECU, bu sensörlere 5 volt değerinde bir elektrik enerjisi gönderir. Sensörde parçanın çalışma durumuna göre 1.5 ile 5 volt aralığından elektrik sinyali ile dönüş yapar. Örneğin motor en yüksek devirde çalışırken oksijen sensörü 1.5 volt, rölantide çalışırken 5 volt elektrik ile dönüş yapar. Eğer sensörlerden gelen elektrik sinyali bu değerlerin dışına çıkarsa o parçada bir sorun var demektir. Bu arızanın sürücüye bildirilmesi için gösterge ekranında motor arıza lambası işareti yanacaktır. Kısaca bu işaret aracın motorunda bir arıza olduğunu göstermek için yanmaktadır. Günümüz araçlarında yüzlerce sensör bulunmaktadır. Bir otomobil ne kadar teknolojik ise motor arıza ışığı yakması o kadar olasıdır. Bazı araçlarda sarı, bazılarında sarı ve turuncu renktedir. Gösterge ekranında sabit yanabilir. Bazı markalarda ise yanıp söndüğünü görürsünüz.

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

ECU’da programlanmış OBD-2 hata kodları adı verilen bir çok kod bulunuyor. Bu kodlar ilgili parçalarda sorunları göstermektedir. Sensörlerden gelen verilen ECU’da programlanan değerlerin dışına çıktığı zaman motor arıza lambası yakacaktır. Şimdi gelin motor arıza lambasının yanmasına sebep olabilecek şeyleri tek tek sıralayalım.

1- Sensör Arızaları: Motor ve parçalarından onlarca sensörler bulunmaktadır. Bunlar “Oksijen, MAF, MAP, motor suyu sıcaklık vb” gibi bir çok sensördür. Bu sensörler bağlı bulunduğu parçanın çalışmasını kontrol eder. Sensör arızalarında aracınızda motor arıza lambası yanacaktır. Ayrıca ilgili parçanın arızası sensöre hata verdireceği için yine motor arıza lambasını yakacaktır. Check lambasının yanmasının en olası sebepleri sensör kaynaklıdır.

2- Ateşleme Sistemi Arızaları: Motorda hava/yakıt karışımının tutuşmasını sağlamak için ateşleme sistemi kullanılmaktadır. Buji, buji kabloları ve bobin gibi parçalar ateşleme sistemine aittir. Bu sistemler ECU tarafından sürekli olarak kontrol edilir. Ateşleme sisteminde meydana gelecek arızalar motor arıza lambasının yanmasına neden olacaktır.

3- Yakıt Sistemi Arızaları: Motora gelen yakıt miktarı çok hassas bir şekilde ayarlanmaktadır. Yakıt enjektörleri, yakıt pompası ve yakıt filtresi arıza yaptığında yine sistemin normal işleyişi bozulacağından motor arıza lambası yanacaktır.

4- ECU Arızası: Motor kontrol ünitesi yani ECU, bir çeşit bilgisayar kasasıdır. İçerisinde tüm sensör ve parçaların kodları yüklenmiştir. Bir nevi sistemi kontrol eden kumanda görevi görmektedir. ECU’nin kendisi arıza yapabilir. Daha doğrusu programlanması bozulabilir. Bu durumda motor arıza lambası yakacaktır.

5- Egzoz Sistemi Arızaları: Eski araçlarda egzoz sadece bir susturucu ve borudan ibaretti. Ancak alınan yasal zorunluluklar gereği egzoz sistemleri daha çevreci hale gelmiştir. Katalizör ve ve EGR valfi içerebilirler. Tıkalı veya arıza EGR valfi ve katalizör aracınızın gösterge ekranında motor arıza lambasının yanmasına neden olacaktır.

Motor Arıza Lambası Nasıl Söndürülür?

Pek çok araç sahibi motor arıza lambası tamiri ve çözümü hakkında bilgi aramaktadır. Aracınızın gösterge ekranında bir işaretin yandığını görüyorsanız diyagnostik tekniğine başvurmanız gerekiyor. Bu teknik bilgisayar ile kod taramaya verilen addır. Aracınızın markasına uygun OBD-2 tarayıcı bulunan bilgisayar, port yardımıyla aracın beynine bağlanır. Daha sonra arabada arıza kodu taraması yapılır. Bilgisayarda hangi arıza kodları çıkıyorsa o parçaların tamir edilmesi gerekir. Hata kodları var olduğu sürece aracınızın gösterge tablosunda motor arıza lambası yanmaya devam edecektir. Bazı sürücüler motor arıza lambası yanar şekilde kullanırlar. Ancak basit bir sorunken daha sonra farklı bir arıza verdiğinde zaten lamba yandığı için fark edemezler. Hatta bazı araç sahipleri ise motor arıza lambasının ampulünü söktürür. Bu durum da çözüm değildir. Yapılması gereken tek şey bilgisayar yardımıyla hatanın kaynağını bulup tamir ettirmektedir.

Kaynak: Reelbilgi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu