Tekirdağ

İlimizde Su Çalıştayı Düzenlendi

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) tarafından ilimizde Su Çalıştayı düzenlendi.

Tekirdağ’da sürdürülebilir bir çevre hedefi doğrultusunda gerçekleştirilen bu geniş kapsamlı çalıştayda, iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkileri, Tekirdağ’ın tarımsal sulamadaki sorunları, atık su geri kazanımının geliştirilmesi ve su kaynaklarının verimli kullanılmasının sağlanmasına yönelik çalışmalar masaya yatırıldı.

Süleymanpaşa ilçemizde bir otelde düzenlenen çalıştaya Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’ün yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, ilçe belediye başkanları, TESKİ Genel Müdürü Mehmet Ali Şişmanlar ve muhtarlar katıldı.

Toplantıda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Yüceer ve TESKİ Genel Müdürü Şişmanlar bir konuşma yaparak belediye ve TESKİ’nin suyun etkili ve verimli kullanılması ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.

Ardından konuşan Vali Soytürk; “Yaklaşık 1 yıldan beri Tekirdağ’da görev yapıyorum ve ilk tespitim Tekirdağ’ın en önemli sorunu, su sorunudur demiştim. Su sorunu hem içme suyunda hem sulama suyunda hem sanayide çok önemli bir sorun. Bu sadece Tekirdağ’ın sorunu değil. Aynı zamanda Trakya’nın sorunu, aynı zamanda Türkiye’nin sorunu, aynı zamanda dünyanın da sorunu. 2030’dan sonra işin çok daha sıkıntılı bir hale geleceği söyleniyor. Sırf bu yüzden su sorunu çok önemli diye Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz var. Burada da çok kıymetli temsilcileri var ve konuya son derece hakimler. Tüm Türkiye’yi, Trakya’yı, ilimizi her bir tarafı, her bir sorunu en ince detayına kadar bilen ve yakın tarihte bu konularda il düzeyinde, bölge düzeyinde toplantılar yaptık. Bu sorunu en sonunda Türkiye geneli açısından bir karar mercine getirip gerekli tedbirleri alabilecek bir kurum çalışıyor.

Tekirdağ özeline gelecek olursak içme suyu problemimiz var. Büyükşehir Belediye Başkanımız, TESKİ Genel Müdürümüz çok açık söyledi. Yer altı suyu çok ciddi elektrik masrafı gerektiriyor. O yüzden barajlar yapmamız lazım. Bu konu Tarım ve Orman Bakanlığımız nezdinde sürekli takip ettiğimiz, sürekli konuştuğumuz, ödeneklerini artırmak istediğimiz bir konu çünkü şehrin içme suyunun uygun fiyata temin edilmesi çok önemli.

İçme suyu sıkıntı olmaya her zaman devam edecek. Özellikle bir taraftan kuraklık, bir taraftan da her yıl nüfusumuz 25 bin ila 30 bin arasında artıyor. 25 bin ile 30 bin arası artması demek her yıl ilimizde yeni bir ilçe kuruyoruz anlamına gelir. Bu da içme suyu bakımından TESKİ’nin sırtında bir yük.

Diğer taraftan ilimiz bir tarım şehri, Türkiye’de ayçiçeği üretiminde 1. sırada, buğdayda 3. sıradayız. Diğer taraftan hayvancılık bakımından Türkiye’de önemli yerlerdeyiz ve özellikle hayvansal ürünler bakımından, peynircilik bakımından Türkiye’ye örnek olabilecek modern tesislerimiz var. Bunların hepsi su gerektiriyor. Bu işletmeler her geçen gün arttığı, büyüdüğü için ek su kaynaklarına ihtiyacımız var.

Başka bir konu sanayi suyu. İlimizin Gayri Safi Milli Hasıla’sının %55’i sanayiden geliyor. 3287 tane sanayi tescilli firmamız var ve 201 bin kişi çalışıyor. 201 bin kişi bu sanayiden ekmek yiyor, geçimini sağlıyor ve orada da ciddi bir su kullanımı var. Bunlarla ilgili de gerek baraj yapılması, Meriç Nehri’nden su getirilmesi projesi gibi projeleri var. Ayrıca suların arıtılarak tekrar kullanılması projelerimiz var. Arıtmalarla ilgili, özellikle çevre kirliliğini engelleyecek arıtmalarla ilgili Türkiye’nin ya da dünyanın en büyük projelerinden biri olan Ergene Havzası Projesi bitmek üzere. Bütün arıtma tesisleri kuruluyor, arıtma tesislerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla bağlantısı da kuruldu, arıtmalar devam ediyor ama bunu yaptığınız zaman karşınıza başka problemler çıkıyor. Arıtmada çıkarılan çamurun bertarafı sorunu var. Aynı şey içme suyunda yapılan arıtmada da benzer bir sıkıntı var. Bununla ilgili de çalışıyoruz. Hem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla hem Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla bunların bertarafı ile ilgili projeler yaptık, takip ediyoruz. Bir taraftan ekonomiye kazandırılması çünkü o çamuru kurutarak bir meta üretiyoruz. Bu bir ürün oluyor, özellikle fabrikalarda kullanılabilir hale geliyor. Hem bunu yapacağız hem de çevreyi bu çamurdan kurtaracağız.

Uzun lafın kısası, su konusu şehrimizin en önemli konusu. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tüm Türkiye’de olduğu gibi burada da yoğun bir şekilde çalışıyor, büyükşehrimiz içme suyu ve arıtmalarla ilgili çalışmalar yapıyor. Valilik olarak biz elimizden gelen desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. İnşallah elbirliğiyle hem Tekirdağ’da hem Trakya’da hem Türkiye’de bu sorunun üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.

Bu haber Tekirdağ Valiliği’nin Kendi sitesinden botlar yardımıyla otomatik olarak eklenmiştir. Bu içerikte Çorlu’da Haber editörleri herhangi bir müdahalede bulunmamıştır.

Başa dön tuşu