Yaşam

Basketbol Oyun Kuralları Nelerdir?

Basketbol Oyun Kuralları Nelerdir?

İnternet üzerinden basketbol canlı karşılaşmalarını izlerken hep içinizde bir heves varmı? O halde temel basketbol bilgilerini sizinle paylaşalım. Basketbol sadece elle oynanan bir spor dalıdır. Ülkemizde futboldan sonra en çok tercih edilen sporlar arasında yer alır. Her spor dalında olduğu gibi basketbolda da bazı kurallar söz konusudur. Bu kurallar doğrultusunda karşılaşmalar gerçekleştiriliyor. Kurallara riayet edilmemesi durumunda oyuncunun karşılaşmadan diskalife edilmesi veya birkaç karşılaşmada yer almama cezası ilgili hakem tarafından uygulanabilir. Basketbol iki farklı takımın karşı karşıya geldiği ve temel hedefin topu potaya atma olduğu bir alandır. Oynanması oldukça keyifli olup bir o kadar da genel sağlık açısından faydalıdır. Çünkü bilimsel olarak da basketbolun bireylerde fiziksel, ruhsal sağlık sorunlarına iyi geldiği kanıtlanmıştır. Basketbol daha çok kapalı spor komplekslerinde uygulanır. Fakat potalı açık sahalar üzerinden de oynanabilir.

Basketbol Nasıl Oynanır?

Basketbol birçok spor dallarından farklı olarak daha sade bir şekilde oynanır. Bu bakımdan basketbol kafa karışıklığı meydana getirmez. Bu sporun uygulanması için toplamda 5 kişiden meydana gelen 2 takım gereklidir. Basketbolda ana kurallardan biri de topun ayakla temas ettirilmemesidir. Bu durumda oyuncu ceza alabilir veya top potaya girmiş olsa dahi hakem bunu onaylamayabilir. Takımlar genellikle 2 veya 3 oyuncu üzerinden paslaşarak potaya doğru ilerler. Üçlük ya da ikilik tarzından atılan topların potaya giriş yapması durumunda sayı elde edilir.

Kurallar Nelerdir?

Basketbol oynamaya karar verdiğinizde ilk olarak basketbolun tüm kuralları bilmeniz gerekiyor. Bu ayrıntıları bilmeden oynayacağınız karşılaşmalardan yüksek ihtimalle başarısız olacaksınız. Basketbol doğrudan kurallara dayalı olan bir spordur. Basketbol kuralları ayrıca NBA ve bazı ligler haricinde normal standartlar üzerinden uygulanır. Söz konusu tüm kurallar gerek ülkemizden ve gerekse de Avrupa ülkeleri üzerinden onaylanmıştır. Birinci kural takımlar toplamda 5 ana oyuncudan meydana getirilir ve ayrıca yedekte 7 oyuncu yer alır. İkinci kural, masa hakemleri dışında toplamda 3 yedek hakem daha karşılaşmalarda yer alır. 2 hakem doğrudan saha içerisinde aktif bir şekilde görev üstlenir ve diğer hakemler masada yer alır. Üçüncü kural, basketbol oyun periyotları toplam olarak 10 dakika üzerinden gerçekleştirilir.

Birinci ve ikinci periyot karşılaşmada ilk yarıyı, 3 ve 4. periyot ise ikinci yarıyı meydana getirir. Karşılaşma son periyotta beraberlikle tamamlanması durumunda karşılaşmada uzatma dakikaları uygulanır. Bu doğrultuda hangi takımın maçı kazandığı net bir şekilde ortaya çıkar. Takımların hücum süresi sadece 24 saniye olarak belirlenmiştir. Bu zaman dilimi zarfınca top elden çıkmaması ve söz konusu takımda halen yer alması durumunda 24 saniyelik zaman dili sona erer ve bu sayede top rakip takıma geçmiş olur. Atışlar ikilik ve 3’lük olarak belirtilmiştir. Üç sayı haricinde atılan toplar üçlük olarak onaylanmıştır. Serbest atış sayı başına takıma puan elde ettiriyor. Bir oyuncu karşılaşmada toplamda 5 kez faul yapması durumunda maçtan diskalife edilir. Oyuncu değiştirme kuralı sınırsız olarak belirlenmiştir. Takımların her periyotta aynı zamanda mola alabilme avantajı da bulunur.

Saha Ölçüleri

Basketbolda saha ölçüleri önemlidir. Bu bakımdan basketbol liglerine de bakıldığında ilk göze çarpan ayrıntılar arasında saha ölçüleri yer alır. Saha standart olarak dikdörtgen tarzında hazırlanmıştır. Özellikle potanın yer aldığı alanlar daha kısa kenarlı olabiliyor. Diğer bölümler daha uzun kenarlara sahiptir. Uzun kenarlı bölgeler standart olarak 28 metreye sahiptir. Potanın yer aldığı kısa kenarlı alanlar ise 15 metrelik uzunluğa sahiptir. Pota bölümü ise kenar çizgisinden ortalama olarak 1,2 metre oranında içe doğru bulunuyor. Potanın zeminden yüksekliği ortalama olarak 3 ila 3,5 metre aralığındadır. Bunun haricinde saha ile tribün arasında ise ortalama olarak 2 metre oranında uzaklık yer alıyor.

Basketbolcu Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Ülkemizde de özellikle genç kuşaklar tarafından nasıl basketbolcu olunur konusu yoğun olarak merak ediliyor. Bu alanda yer almak için ilk olarak Türkiye Basketbol Federasyonuna bağlı olan basketbol kulübünden gerekli sertifika belgesi alınmasına hak kazanılmalıdır. Basketbola başlamak için en uygun yaş Aralığı 6 ila 7 yaş aralığıdır. Bu yaş aralığından sonrasında bireyler zaman içerisinde kendilerini profesyonel bir şekilde geliştirebilirler.

Basketbolun Faydaları

İyi bir basketbolcu olmak sizlere faydalar sunar. Bu alanda kendinizi iyi yetiştirdiğinizde fiziksel yönden de daha dirençli olabilirsiniz. Çünkü canlı basketbol doğrudan kişisel ve fiziksel gelişimle ilgilidir. Bu spor alanı bireylerde yüksek motivasyon ve hızlı düşünce gücünü pekiştirir. Olaylara daha pozitif bir şekilde bakış açısı oluşturur. Basketbol aynı zamanda daha atletik bir beden yapısı oluşturur.

 

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
© Copyright 2014

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu