Uğur AKAGÜNDÜZ/EDİRNE, (DHA)-EDİRNE’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu’nun 2022 yılı 3’üncü toplantısı, Vali H. Kürşat Kırbıyık başkanlığında yapıldı. Kırbıyık, “Kadına karşı şiddetin önlenmesi noktasında bilgilendirmelere önem vermemiz gerekiyor. Konudaki farkındalığı çok daha güçlü, çok daha etkin ortaya koymamız gerekiyor. Bu konuda mümkün olduğunca fazla sayıda broşür ve afişle her ortamda bu konuya dikkat çekmeliyiz diye değerlendiriyoruz” dedi.
Toplantıda; bir önceki koordinasyon toplantısında alınan kararların uygulanma durumları, elektronik kelepçe uygulaması hakkında gerçekleşen çalışmalar, şiddet mağduru kadınlara yönelik tedbir kararlarının uygulanması, kadın ilk kabul birimi ve kadın konuk hizmetlerinin sunulması sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar ele alındı. Toplantıda, Edirne’deki şiddet vakalarının analizi, kadına yönelik şiddet ile mücadele kapsamındaki uygulama çalışmaları, kadına yönelik şiddet ile mücadele il eylem planı çalışmaları, KADES tanıtım çalışmaları, 5 milyon erkek vatandaşa ulaşılması projesi kapsamında gerçekleşen çalışmalar, şiddet ile mücadele eğitimleri, kadınlara yönelik sosyal hizmet uygulamaları, kadın hizmetlerinin sürdürülmesi konusunda hizmet veren kuruluşlar arasındaki işbirliği çalışmaları değerlendirildi.
‘BROŞÜR VE AFİŞLE DİKKAT ÇEKMELİYİZ’
Vali Kırbıyık, konuyla ilgili gelen başvuru sayılarının iyi analiz edilmesi gerektiğini belirterek, “Konu ile ilgili gelen başvuru sayılarını iyi değerlendirmek ve analiz etmek gerekiyor. Bunun 2 boyutu olduğunu değerlendiriyoruz. Biri hakikaten sayısal olarak artış yaşanıyor olabilir, diğer yandan artan farkındalık ile birlikte bize yansıması noktasında artış olabilir. Bu verileri iyi gözlemlememiz lazım. Bunlar şiddeti önleme formlarında ortaya çıkabilecek hususlar. Dolayısıyla şiddeti önleme formlarında geriye aldığımız dönüşleri iyi analiz etmemiz gerekiyor. Yaşanan her olay aynı nitelikte değil, hepsinin risk analizleri farklı farklıdır. Her durumu, her veriyi oldukça ayrıntılı olarak analiz edip dikkatli şekilde çözümlemek gerekiyor. Kadına karşı şiddetin önlenmesi noktasında bilgilendirmelere önem vermemiz gerekiyor. Konudaki farkındalığı çok daha güçlü, çok daha etkin ortaya koymamız gerekiyor. Bu konuda mümkün olduğunca fazla sayıda broşür ve afişle her ortamda bu konuya dikkat çekmeliyiz diye değerlendiriyoruz” dedi.
‘KADES 4 MİLYONA ULAŞTI’
Eğitim faaliyetlerinde ‘Kadına el kal-ka-maz’ konulu faaliyetler ile farkındalık faaliyetlerinde başarılı çalışmalar yürüttüklerini belirten Kırbıyık, “Konuyla ilgili sorumlu arkadaşlarımın hepsini tebrik ediyorum. Verdiğimiz eğitimleri hem kadınlarımıza yönelik, hem de erkeklere yönelik olarak yoğun bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. KADES 4 milyona ulaştı. Kamu kurumu tarafından oluşturulmuş KADES, en yüksek indirme oranına ulaşmış yazılımlar arasında girdi. Dolayısıyla bu yazılımın bilinirliğini daha da arttırmak anlamında her ortam da tanıtımına devam etmeliyiz. Farkındalık yaratmak için çalışmalarımızı her platformda tanıtmayı kesintisiz sürdürmeliyiz. Diğer yandan sorunların tam olarak ve en kısa zamanda çözülebilmesi kurumlar arası koordinasyonun en üst seviyeye taşınması önemli diye düşünüyorum. İyi bir koordinasyonun yakalanması önemli. Hepimizin atacağı adımlar var, hepimizin sorumlulukları vardır. Var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Emekleri için herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
GÖRÜŞ VE ÖNERİLER İLE SONA ERDİ
Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Kırbıyık’ın yanı sıra Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Edirne Belediye Başkan Vekili Selçuk Çakır, Vali Yardımcıları Zafer Karamehmetoğlu ve Eyyüp Batuhan Ciğerci, İl Jandarma Komutanı Taşkın Keleş, İl Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, Aile Mahkemesi Hâkimi Fatih Öztürk, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bilgin Özbaş, İl Sağlık Müdürü M. İshak Yıldırım, İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Selim Ak, İŞKUR Müdürü Şengül Çildam, İl Müftüsü Alettin Bozkurt, İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürü Öznur Şahin, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Özer, Denetimli Serbestlik Müdürü Mustafa Yıldır, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Tezcan Fidan, Trakya Üniversitesi Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Esma Mıhlayanlar, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Başkanı Vildan Yazıcı, Kadın Konukevi Müdürü Sevgi Yurt, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Nihan Ertan, Koordinasyon Kurulu üyesi kurumların temsilcileri katıldı. Toplantı, koordinasyon kurul üyelerinin görüş ve önerilerinin ardından alınan kararlar ile sona erdi. (DHA)
Sitemiz abonesidir. Bu kategoride yer alan haberler Demirören Haber Ajansı Muhabirleri tarafından geçilen haberlerdir ve sitemiz editörleri tarafından herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır.