Edirne

Trakya Üniversitesi’nde ‘Geçmişten günümüze Balkan araştırmaları’ ele alındı

EDİRNE,(DHA)-TRAKYA Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü’nde ‘Türkiye ve Balkanlarda geçmişten günümüze Balkan araştırmaları” paneli düzenlendi.

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen paneli, Trakya Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden balkan tarihi ve araştırmaları alanında uzman isimleri ağırladı. Panelde, Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Slovenya, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Kosova’daki Balkanlara yönelik çalışmalar ile enstitüler ve faaliyetleri konuşuldu.

Moderatörlüğünü Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu’nun gerçekleştirdiği panelde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yakınçağ Tarihi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Disiplinlerarası Bölgesel Çalışmalar Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aşkın Koyuncu “Türkiye’de Balkan Araştırmaları: Kurumsal Yapılanma, Problemler ve Çözüm Önerileri”, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsünden Dr. Öğr. Üyesi Mümin İsov “Geçmişten Günümüze Bulgaristan’daki Balkan Araştırma Enstitüsü”, Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay “Yunanistan Balkan Araştırmaları Enstitüsü ve Faaliyetleri”, Dr. Öğr. Üyesi Esin Ömer Ulukaya “Arnavutluk ve Kosova’da Balkan Araştırmaları”, Öğr. Gör. Dr. Cüneyt Nur “Kuzey Makedonya’da Balkan Çalışmaları” ve Öğr. Gör. Enes Turbic “Eski Yugoslavya Coğrafyasında Balkan Araştırmaları: Sırbistan-Bosna Hersek-Hırvatistan-Slovenya” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’in açılış konuşmasıyla başlayan panele Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Levent Doğan, Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökhan Ilgaz, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet konuşmasında, Balkan Araştırma Enstitüsünün faaliyetlerinden bahsederek, akademik ve bilimsel çalışmalarla Trakya Üniversitesinin Balkanlar vizyonuna katkı sunmayı sürdürdüklerini ifade etti. Balkanların her anlamda daha iyi tanıtılması ve anlaşılması için çalıştıklarını dile getiren Ahmet, “2022 yılında Enstitümüz ikisi çevrim içi ve biri yüz yüze olmak üzere 3 konferans, 2 panel ve Türkiye’deki 10 üniversitenin Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürleri ve Danışma Kurulu Üyelerinin katılımıyla “Balkan Araştırmalarının Güncel Meseleleri” konulu bir çevrim içi bir çalıştay gerçekleştirdi. Bu etkinliklerin yanı sıra yayın faaliyetlerine de ağırlık verdik. Bu yıl yayınlanacak 9 kitabımız, Üniversitemiz Yayın Komisyonunda, basım aşamasında” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer de Trakya Üniversitesinin kuruluşunun 40. yılında Balkan Araştırma Enstitüsü tarafından böyle bir etkinlik gerçekleştirilmesinin kendilerini mutlu ettiğini ifade ederek “Kuruluşundan bugüne Balkanlarla ilgili konularda nitelikli bilimsel araştırma ve faaliyetlerle akademik çalışmalara öncülük eden Balkan Araştırma Enstitümüzü tebrik ediyorum. Bilimsel bilginin sosyal faydaya dönüşmesi ve toplum geneline yayılması için pek çok etkinlik gerçekleştiriyorlar. Bugün de Balkan araştırmalarının tarihsel ve bilimsel gelişimiyle ilgili konuların ele alınacağı önemli bir panelde değerli katılımcılarımızla bir aradayız. Panelin düzenlenmesinde emeği geçen hocalarıma ve tüm katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Panelde konuşan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşkın Koyuncu, Balkanlarda 1980-1990 dönemlerinde yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye’de Balkanlara yönelik ilginin arttığını söyleyerek, bu süreçte Dış İşleri Bakanlığının desteği ve STK’larla Balkan araştırmalarının yeni bir sürece girdiğini söyledi. Türkiye’nin bu süreçte Balkanlara yönelik çalışmalarını çeşitli kurumlarla genişlettiğine dikkat çeken Koyuncu, “Ortadoğu ve Balkan İncelemeleri Vakfı (OBİV), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Yunus Emre Enstitüsü ile (YEE) ülkemiz, kurumsal olarak Balkanlar dâhil olmak üzere yurt dışında araştırma imkânlarını yaygınlaştırdı” ifadelerini kullandı.

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Balkan Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mümin İsov, Bulgaristan’da 1964 yılından bu yana faaliyet gösteren Balkan Araştırmaları Enstitüsü’nün yapmış olduğu çalışmalara dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Mümin İsov, sunumunda Balkanistikanın evrensel tanımına yer vererek bu alanda yapılan araştırmaların yapısı itibari ile uç ideolojilere maruz kaldığını belirtti. İsov son olarak, bu alanda yapılacak çalışmaların daha ileri noktalara taşınabilmesi ve daha nitelikli bir hale gelebilmesi için farklı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Balkan Tarihi Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, Yunanistan’ın Selanik şehrinde bulunan Balkan Araştırmaları Enstitüsünü ele alarak enstitünün kuruluşu, geçmişi, kurumsal yapısı, güncel faaliyetleri ve yayınları hakkında paylaşımda bulundu. Akyay ayrıca, Yunanistan’ın Balkan araştırmalarına ve enstitüye verdiği destekler konusunda bilgiler verdi.

Balkan Tarihi Ana Bilim Dalı Öğr. Gör. Enes Turbic, Avusturya-Macaristan ve Yugoslavya (SHS, SFYC) dönemlerinde Slovenya ve Hırvatistan’da stratejik Balkan araştırmaları merkezi olmadığını söyledi. Günümüzde resmî bir kurum olmayan uluslararası Balkan ve Orta Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nün (IFIMES) Slovenya’nın başkenti Ljubljana’da faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden Turbic, Batı Balkanlarda Belgrad ve Saraybosna olmak üzere Balkan çalışmalarının iki stratejik merkezi olduğuna dikkat çekerek, buralarda kurulan Saraybosna Balkan Araştırma Enstitüsü ve Belgrad Balkan Araştırma Enstitüsünün çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.

Öğr. Gör. Dr. Cüneyt Nur da Kuzey Makedonya’da, Balkan araştırma ve çalışmalarının tek çatı altında yürütüldüğü bir Balkan araştırma enstitüsü olmadığını ifade ederek, devlete ve özel kuruluşlara bağlı faaliyet yürüten birimler hakkında paylaşımda bulundu. Nur, Üsküp merkezli Aziz Kiril ve Metodij Üniversitesine bağlı olarak faaliyet gösteren Millî Tarih Enstitüsü (1948) ve bağımsız bir kurum olan Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi başta olmak üzere Marko Cepenkov Folklor Enstitüsü (1950), Krste Misirkov Makedon Dili Enstitüsü (1953), Makedon Edebiyatı Enstitüsü (1978-79) ile Prilep merkezli Eski Slav Kültürü Enstitüsü (1979) gibi kurumların Kuzey Makedonya’da Balkanoloji alanında çalışmalarda bulunan en önemli kurumlar olduğunu ifade etti.

Dr. Öğr. Üyesi Esin Ömer Ulukaya ise Arnavutluk ve Kosova’da Balkanlar üzerine araştırma yapan Tiran Tarih Enstitüsü, Kosova Tarih Enstitüsü ve Priştine Tarih Enstitüsü ile çalışmaları hakkında bilgi verdi. Enstitülerin başlıca araştırma alanlarına ilişkin bilgiler paylaşan Ulukaya, daha sonra yayıncılık faaliyetleri ile Balkan çalışmalarına yaptıkları bilimsel, sosyal ve kültürel katkıyı anlattı.

Etkinlik, soruların yanıtlanmasının ardından programa katkı sunan konuşmacı ve panelistlere günün anısına plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.(DHA)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
© Copyright 2014

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu