Yaşam

Ergene Nehri Temizleniyor: Arıtma Projeleriyle Yeni Bir Dönem

Tekirdağ'da atık suları arıtılıp Marmara Denizi'ne deşarj eden OSB sayısı 6'ya yükseldi

Ergene Havzası’nın korunması amacıyla oluşturulan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında, Trakya bölgesindeki çevre sorunlarına çözüm getirmek için Tekirdağ’daki 14 organize sanayi bölgesinden (OSB) 6’sı arıtma tesislerini tamamladı ve günlük 300 bin metreküp atık suyu Marmara Denizi’ne deşarj etmeye başladı.

2020 yılının Kasım ayında, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde, Tekirdağ’daki OSB’lerin atık sularını arıtarak Marmara Denizi’ne boşaltmayı amaçlayan Derin Deşarj Projesi başlatıldı.

Çorlu, Çerkezköy ve Ergene gibi sanayi bölgelerindeki arıtma tesisleriyle atık sular, Marmara Denizi’nin yaklaşık 4 kilometre açıklarında, 40 metre derinlikte boşaltılıyor. Tekirdağ’da yer alan 14 OSB arasında, arıtma sistemlerini tamamlayarak atık sularını Marmara’ya gönderen OSB sayısı 6 oldu.

Çorlu Deri ve Karma OSB Müdürü ve çevre mühendisi Halil Hız, 6 OSB’nin arıtma tesislerini tamamladığını ve günlük 300 bin metreküp suyun Marmara Derin Deniz Deşarj sistemine aktarıldığını belirtti. Tekirdağ’ın sanayi bölgesi olması nedeniyle yoğun bir üretim faaliyetinin olduğuna dikkat çeken Hız, Ergene Havzası’nda kirliliği azaltmak için alınan önlemlerle Çorlu Deresi ve Ergene Nehri’ndeki kirlilik seviyesinde düşüş yaşandığını ifade etti.

Ancak, Çorlu Deresi’ne sanayi kaynaklı olmayan, evsel atık suların da verildiğini ve derenin temizlenmesi için bu atıkların da arıtma tesislerine bağlanması gerektiğini söyledi.

Halil Hız ayrıca, bölgede sanayicilerin yer altı sularını kullandığını ve su seviyesinin 400 metreye kadar düştüğünü belirtti. Ergene Havzası’nda her gün 400-500 bin metreküp yer altı suyunun endüstriyel kullanım için çekilip deşarj edildiğini, bu durumun yer altı seviyelerini giderek azalttığını belirterek, bu sorunun çözümü için arıtılmış suların geri kazanılması gerektiğini vurguladı.

Günlük 300 bin metreküp atık suyun yarısının geri kazanılması durumunda, yer altı suyu kullanımının büyük ölçüde azalacağını ifade etti. Evsel atık suların da arıtılarak dereye verilmesi için belediyelerin altyapı çalışmalarını tamamlaması gerektiğini ekledi.

Tekirdağ’daki OSB’ler, iklim değişikliği, kuraklık ve yer altı sularının azalması tehlikesine karşı Namık Kemal Üniversitesi ile iş birliği yaparak, Marmara Denizi’ne boşaltılan suyun tekrar tesislerde kullanılmasını amaçlayan bir proje başlattı. Bu projede, reaktif oksijen ve membran teknolojisi kullanılarak, suyun geri kazanılması ve sanayi tesislerinde yeniden kullanımı hedefleniyor.

 

Kaynak: Çorlu’da Haber Muhabir: Ege Akıncı

© 2024 Tüm Hakları Saklıdır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu