Yaşam

Kırklareli’de ilk kez ‘Pulmoner Endarterektomi’ ameliyatı gerçekleştirildi

 

Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ, (DHA)-KIRKLARELİ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde,  Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Işık başkanlığında  Op. Dr. İbrahim Atakan Geçici, anestezi uzmanı Dr. Arda Işıker ve ameliyathane ekibi tarafından ilk kez akciğerlere giden atardamarların tıkanması sonrası gelişen pulmoner emboli hastası için pulmoner endartektomi (pıhtıların temizlenmesi) ameliyatı gerçekleştirildi.

Kırklareli İl Sağlık Müdürü  Çiğdem Cerit, hastalıklı ilgili verdiği bilgide, “Göğüs ağrısı ve nefes darlığıyla kendini gösteren akciğer embolisi genellikle bacak veya baldır toplardamarlarında oluşan pıhtının bir parçasının yerinden kopup akciğer atardamarına gelmesiyle oluşuyor. Eğer akciğere gelen pıhtılar çok yoğunsa, meydana gelen kalp durması ya da kalp krizi nedeniyle hastalar yaşamlarını kaybedebiliyorlar. Akciğer embolisinin tedavisinde kan sulandırıcı ilaçlar büyük rol oynuyor. Ameliyat dışındaki tedaviler, kan sulandırıcılar ve akciğer tansiyonunu düşüren ilaçlar, ne yazık ki kalıcı bir çözüm sağlamaz.Teknik olarak zor ve uzun bir ameliyat olan Pulmoner Endarterektomi (PEA) özel uzmanlaşma ve yoğun bakım takibi gerektirir. Hastaları bu ameliyatın yapıldığı hastanelerde detaylı bir incelemeden geçiyorlar. Hastaların sağ kalımı için tecrübeli bir ekip tarafından değerlendirilmesi ve uygun hastaların ameliyat şansını kaçırmaması gerekiyor” dedi.

Ameliyat detaylarını analatan Cerit, “PEA ameliyatı, hastanın kalp-akciğer cihazına bağlandıktan sonra vücut ısısının 18 dereceye kadar soğutulması ve dolaşımının durdurulması ile kansız ortamın sağlanarak akciğer damarlarındaki kronikleşmiş pıhtıların temizlendiği bir ameliyattır. Ameliyatın teknik zorluğu ve uzunluğu düşünülürse tecrübeli bir cerrahi ekip tarafından (birden çok uzmanlık alanından uzmanlardan oluşan) yönetilmesi, olası komplikasyonların giderilmesinde kalp cerrahisi tecrübesi önem arz etmektedir. Ameliyat sonrası dönemde akciğer ile ilgili sorunların giderilmesi için ileri yoğun bakım takibi ve kalp-akciğer cihazı ile destek verilmesi gerekebilir. Hastamızda başarılı geçen operasyon sonrası yoğun bakım takibine alındı. Bu konuda hastane yönetimi böyle bir zorlu ve Trakya tarihinde ilk kez yapılan operasyonu başarıyla gerçekleştiren başta hocamız Prof. Dr. Ömer Işık hoca önderliğinde tüm ekiplere teşekkür ediyoruz. Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak kendi hastane tarihimize sürekli yeni şeyler yazarken Trakya sağlık tarihine de notlar eklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.(DHA)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
© Copyright 2014

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu