Edirne

Edirne’de üreten kadınlara ‘akademik’ pazarlama ve tanıtım eğitimi

Olgay GÜLER -Umut IŞIK/ EDİRNE, (DHA)- EDİRNE’de, yöresel ürünler üreterek aile ekonomisine katkı sağlayan kadınlara yönelik, ürün tanıtım, pazarlama ve maliyet hesaplama konularında akademik eğitim verildi.

Edirne Valiliği ile Dilek Sabancı Çetindoğan’ın kurucusu olduğu firma ortaklığında kentteki üretici kadınlara yönelik, ürettikleri ürünlerin tanıtımı, pazarlanması, ürün fotoğraflandırma, maliyet hesaplama gibi konularda eğitim programı düzenlendi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) konferans salonunda gerçekleştirilen eğitim programının açılışına Edirne Valisi Yunus Sezer ve eşi Canan Sezer, firma kurucusu Dilek Sabancı Çetindoğan, İtalyan şef Claudio Chinali, üretici kadın kooperatifleri temsilcileri ve üretici kadınlar katıldı.

‘İŞİ ÜRETİP, EMEĞİN KARŞILINI ALMAK ÇOK ÖNEMLİ’

Programın açılışında konuşan Dilek Sabancı Çetindoğan, kadının güçlenmesi ve ekonomik özgürlüğünün olabilmesinin önemine değindi. Çetindoğan, “Birincisi ülke ekonomisine verdiği katkıdan dolayı, ikincisi aile içindeki inanın çocuklarını yetiştirirken bile daha özgür bir ortamda yetiştireceklerine inanıyoruz ve ülkemiz için daha iyilikler, güzellikler olacağını biliyoruz. Ben de bir kadın olarak, çalışan bir anne olarak evet bazı zorluklar yaşıyoruz ama gerçekten işi üretebilmek, onun emeğinin karşılığını alabilmek bizler için çok önemli, çok büyük bir değer. Onun için bu projeyi başlatırken kadın olması çok önemli dedik. Büyük küçük proje demedik, bütün kadınlar dahil olabilir diye yola çıktık. Çok küçük üreticilerimizle birlikte artık fabrikasını kurmuş, ihracatını yapmış kadınlarımızla bizimle birlikte” diye konuştu.

‘VAZGEÇMEYİN, SABIRLI OLUN’

İtalyan Şef Chinali de, başarılı olmak için sadece üretmenin yeterli olmadığını, ürünü pazarlayabilmenin de önemli olduğuna dikkat çekti. Chinali, “Şu anda sizin için inanılmaz büyük şans bu. Başarılı olmak için keşke ürünü yapmak yeterli olsa ama artık bu pazar için yeterli değil. Bunu pazarlamaya da ihtiyaç var. Bu noktada da inanılmaz potansiyel var. Büyük hedeflerle büyük sonuçlar alabilirsiniz. Ben bütün hayatım boyunca tek hedefle çalıştım, basit ve çok çalışmam gerek, başka bir şey yok. Bunu yaparken de yavaş yavaş sonuçlar gelecektir. Gerçekten de vazgeçmeyin, sabırlı olun, devam edin, çünkü çabalamak çok önemli” şeklinde konuştu.

‘ARTIK EDİRNE’NİN KENDİ MARKALARI VAR’

Edirne Valisi Yunus Sezer de, valilik bünyesinde kurulan ve yöresel ürünlerin pazarlandığı ‘Edirne Yöresel’ markasının önemine değindi. Sezer, “Burada bir yıllık bir başarı hikayesini kadınlarımız yazıyorlar, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Kooperatiflerimiz yazıyorlar. Edirne Yöresel adı altında buluşturduk onları ve çok güzel ürünler, çok güzel markalar ortaya çıktı ve bugün Türkiye’nin her yerindeyiz. Tarım Kredi’nin bütün Türkiye’deki marketlerine ürün veriyoruz. Migros’un Trakya bölgesindeki marketlerine ürün vermeye başladık. İstanbul’daki birçok üst düzey markete artık ürün vermeye başladık. Artık Edirne’nin kendi markaları var” ifadelerini kullandı.

‘TECRÜBE PAYLAŞIMI ÇOK ÖNEMLİ’

Edirne’deki üretici kadınların işlerine azimle sarıldığı için başarının sağlandığını belirten Sezer, “Bu tabii buradaki kadınlarımızın, iş kadınlarımızın emeği ve bu işi azimle sarılmalarından kaynaklanıyor. Daha yürüyecek çok yolumuz var. Tabii bu yolu yürürken de gerçekten de kendisini böyle bir açık görmüş ve gönüllü olarak bu işe adamış iş insanlarımız, kendi başarılarını ve kendi tecrübelerini gezdikleri yerlerde paylaşıyor. Gerçekten çok kıymetli. Yani bunun kıymetini değer biçecek bir ölçüyü tanımıyoruz. Tecrübe paylaşımı, yol gösterme ve aynı zamanda pazar imkanları oluşturma gerçekten çok önemli” dedi.(DHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu