E-Faturaya Kimler Geçmeli? Nasıl Geçiş Yapılmalı?
Günümüzde dijital dönüşümün hızlı bir şekilde artmış olduğu ve teknolojinin iş dünyasına olan etkisinin her geçen gün daha fazla büyüdüğü bir dönem içerisindeyiz. Bu dijitalleşme sürecinde, birçok şirket ve ülke, iş süreçlerini dijitalleştirmeye yönelik adımlar atmaktadır. dijital çağda her dönem içerisinde bir adım ilerlemeye devam etmektedir ve şirketler de bunun devamlılığını sağlamaya çalışmaktadır. Bu adımlardan birisi de e-fatura uygulamasıdır.
E-fatura Nedir?
E-fatura, geleneksel halde kullanılan kağıt faturaların elektronik ortamda oluşturulması, gönderilmesi ve saklanmasıdır. İşler tamamen elektronik ortamda ilerlemektedir. Elektronik ortamda hazırlanan ve kesilmiş olan bu faturalar, tedarikçiden alıcıya online şekilde gönderilmesini ve izlenmesini sağlayan sistem olarak da ifade edebiliriz. Geçerlilik konusunda geleneksel kâğıt faturalar ile arasında hiçbir fark yoktur.İki fatura da aynı işlevi görmektedir. E-faturaya geçiş, işletmelere birçok avantaj sağlamakta ve verimliliğin artırılmasında büyük katkı sunmaktadır. Fakat, e-fatura uygulamasına geçiş sürecinde , dikkatli bir şekilde planlama ve doğru adımların atılması oldukça önemli bir süreçtir.
E-faturaya Kimler Geçmeli?
E-faturaya geçmek için iki tür fatura kullanıcı göz önüne alınmaktadır. Bunlardan ilki olan e-fatura kullanmak zorunda olan Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan 509 sayılı Vergi Usul Kanunun Genel Tebliğine göre zorunluluk içine giren firmalardır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınlamış olduğu yeni düzenlemede 2020 yılı ve 2021 yılları arasında satış hasılatı 4 milyon olan ve 30 Aralık 2022 yılı brüt satış hasılatı tutarı 3 milyon TL üzerinde olan firmalara geçiş zorunluluğu bulunuyor. Daha öncesinde vergi mükellefi olanlar için yapılan düzenlemede faturalarının toplam tutarı 5 bin TL’yi geçmesi ile vergi mükellefi olmayanların ise düzenlemiş oldukları toplam faturalarının tutarı 30 bin TL’yi geçmesi durumunda e-fatura kesilmesi şartı bulunuyordu. Yayınlanmış olan tebliğe göre aynı gün içinde vergi mükellefi olmayanlar için toplam fatura tutarı 5 bin TL’ye indirildi. Vergi mükellefi olanlar ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenerek fatura kesme sınırına eşitlenmiş oldu. Bu belirtilen sınır her yıl değişiklik göstermektedir. Bu sebeple her yıl bir kısım şirket zorunlu olarak e-fatura kullanımına dahil edilmektedir. 2023 yılı için bu tutar 4.400 TL olarak güncellendi. Bu şartlar dışında ise şirketler elektronik fatura geçişi kendi tercihleri ile yapabilmektedir. Her yıl işletmeler hem maliyeti azaltma amacı ile hem de operasyonel kolaylık sağlamak için e-fatura uygulamasına geçiş yapmaktadır.
Yeni düzenleme ile e-faturaya geçiş ile ilgili önemli olan hususlar bulunmaktadır:
- Bunlardan birincisi belirtmiş olduğumuz gibi 2022 yılının brüt satış hasılatı 3 milyon TL’ yi geçen ve 1 Temmuz 2023 tarihinde e-fatura sistemine geçiş yapan şirketlerin 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-defter uygulamasına geçişini yapmaları gerekmektedir.
- Bir diğeri ise e-fatura sistemine gönüllü olarak geçen firmaların belirtilmiş olan limitleri aşmadan geçmesine gerek bulundurmuyor.
E-Faturaya Nasıl Geçiş Yapılmalı?
E-faturaya geçmek için belli kaynaklar bulunmaktadır. Bu kanallar; GİB Portal (Gelir İdaresi Başkanlığı), GİB ile Entegrasyon ve Özel Entegratör üzerinden yapılan geçişlerdir. E-faturaya geçmek isteyen firmaların Kamu Sertifikasyon Merkezine başvuruda bulunması gerekmektedir. Bu başvuruda mali mühür temin etmeleri gerekiyor. Fakat şahıs firması iseniz e-imza ile de başvurularınızı yapabilirsiniz. Ancak tüzel firmalar için aynı durum geçerli değildir. Tüzel firmaların başvurularını mali mühür ile yapmaları gerekmektedir.
Mali mühür veya E-imza elinize ulaştıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı başvurunuzu tamamlamalısınız. Bu şekilde e-faturaya geçiş işleminizi basit bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Başvuru süreniz mali mühür ve e-imza bekleme süreniz ile beraber yaklaşık olarak 1 yada 2 hafta içerisinde tamamlanmış olur ve e-faturaya geçişiniz gerçekleşir.