6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinin 1. yıldönümü münasebetiyle Tekirdağ İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından ilimizde Anma Programı düzenlendi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde gerçekleştirilen 6 Şubat Anma Programı’na Tekirdağ Valisi Recep Soytürk’ün yanı sıra Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, AFAD Müdürü Tezcan Buçan, kurum müdürleri, AFAD personeli ve AFAD Gönüllüleri katıldı.
Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının hazırlamış olduğu kısa filmin izlenmesiyle başladı.
Akabinde AFAD Müdürü Tezcan Buçan bir konuşma yaparak yaşanan deprem ve depremin ardından gerçekleştirilen arama-kurtarma, yardım ve destek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Sonrasında konuşan Vali Soytürk; “Bildiğiniz üzere bundan önceki görev yerim Kilis’ti. Bundan tam bir yıl önce 4.17’de uyandık. Depremin ardından sahadaydık. Belediye Başkanımız da oradaydı, il başkanlarımız da oradaydı, kurum müdürlerimiz de oradaydı, herkes sahadaydı. Şunu gördük birlikte olunca üstesinden gelinmeyecek hiçbir şey yok.
Yunus Emre Akkor diye Kilisli ünlü bir şef vardır. İstanbul’da bir lokantası var. Devlet övünç madalyası almış birisidir. Depremden 4 saat sonra bütün ekibi ile beraber Kilis’teydi.
Deprem 4.17’de olduğu için doğal olarak ekmek vs. çıkmış değil. Ufak ufak marketler açtı ama ekmek yok Fırıncılar Odası Başkanı’nı aradım. “Yarın sabah ekmek istiyoruz.” dedim. Nitekim ertesi gün ekmeğin çıkmış olması, lokantaların açılmış olması, marketlerin açılmış olması normalleşme sağladı. Bir başka husus. Bir hafta boyunca özellikle Gaziantep ve civarındaki illerde doğalgazda yoktu. Doğalgaz olmayınca yemek yapma şansınız da yok. Şunu yaptık kurumlarımızın mutfaklarında çevre illerdeki ünlü restoranlar geldiler. Yemek yapıp Gaziantep’te ve başka illerde dağıtım yaptılar. Çıkan yemekler meydanlarda, çadırlarda, kapalı spor salonlarında, taziye evlerinde bulunan vatandaşlara ikram edildi. Çalışmaları organize edip düzenli sürekli bir yemek sağladık.
1. günün sonunda İçişleri Bakan Yardımcımız arayarak Islahiye’de durumun kötü olduğunu oraya günde 100 bin yemek gönderme talimatını verdi. Biliyorsunuz Kilis’te Suriye’den kaçıp Türkiye’ye sığınanlarla ilgili sivil toplum örgütlerinin mutfakları vardı. Müftülüğün, Kızılay’ın, IHH’nın diğer sivil toplum örgütlerinin mutfaklarını kullanarak Islahiye’ye ve Kırıkhan’a günde 100 bin yemek gönderdik 1 haftada. Biz depremzedeyiz ama yakın illerdeki yerlere yemek gönderme şansımız oldu.
Jandarmamız, askerimiz, polisimiz kurumlardaki herkes olağanüstü çalıştılar. Hepsinden Allah razı olsun. Koordinasyonla yaralarımızı sardık, normale döndük. Deprem zamanı hakikaten herkeste olağanüstü bir işbirliği, olağanüstü bir gayret vardı. Sivil toplum örgütlerinde, kurumlarda, herkeste olağanüstü bir gayret vardı. Şunu gördüm, hakikaten necip bir milletiz. Türkiye’nin her yanından yardımlar geldi. Herkeste bir gayret vardı, çok şükür yaralarımızı sarıyoruz.
Görüyorsunuz o temellerini atmış olduğumuz konutlar Kilis’te bitmiş durumda anahtar teslim yapılma düzeyinde, köylerdeki konutlar bitmek üzere, en önemlisi hayat normale dönüyor. İnsanlar işlerinde çalışıyorlar, gayret ediyorlar. Bizde bu sürecin bir parçası olarak yaklaşık 7 ay orada çalıştık. Allah bir daha böyle bir deprem yaşatmasın ama buradan çıkarılacak dersler var. Tekirdağ’da da bunun hazırlıklarını yapmamız lazım. AFAD’la o çalışmaları yapıyoruz, büyükşehir belediyemiz toplanma yerleri ile ilgili altyapı çalışmalarını yapıyor ama en önemlisi depreme dayanıklı olmayan binalarla ilgili yapılacak olan çalışmalar.
Bunlardan bir kısmı bundan yaklaşık 10 yıl önce başlamış. Sayın İçişleri Bakanımız burada Vali iken okulların deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığıyla ilgili bir çalışma yaptırmış. Uygun olmayanlar yıkılmış ve şimdi biz Allah nasip ederse depremden dolayı yıkılmış olan hiçbir okul kalmayacak ki ihalesi yapılmamış olsun. Bir çok okulun ihalesini yaptık. Yakın bir tarihte de geri kalanların tamamını yapmış olacağız, yer teslimini yapmış olacağız ve en geç 1, 1 buçuk yıl içerisinde bu okulları eğitime, öğretime açmış olacağız.
Depremi yaşamış birisi olarak bütün tedbirleri alma ve bu konuda gayret gösterme, birlikte çalışma vurgusu yaparak tekrar böyle bir depremin yaşanmaması temennisiyle hepinize saygılar sunuyorum.” dedi.
Vali Soytürk’ün konuşmasının ardından 2023 yılında eğitimler alarak Destek AFAD Gönüllüsü olmaya haz kazanan 167 gönüllüye kimlikleri, Vali Soytürk ve protokol üyeleri tarafından verildi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan fotoğraf sergisinin Vali Soytürk ve protokol üyeleri tarafından gezilmesinin ardından program sona erdi.
Bu haber Tekirdağ Valiliği’nin Kendi sitesinden botlar yardımıyla otomatik olarak eklenmiştir. Bu içerikte Çorlu’da Haber editörleri herhangi bir müdahalede bulunmamıştır. |