Yaşam

28 BİN YILLIK MAMUT FOSİLİ: BÖLGEMİZDE YAŞAMIŞLAR

 

TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından ‘Alemin Mazisinden, Ademin Mazisine- Geçmişin İzinde’ adlı sergi açıldı. Sergide, fillerin atası olarak bilinen 28 bin yıllık mamutlara ait fosil kalıntıları ilgi gördü.

NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi binasında açılan sergide fosiller, minareler, sestaşları, kayaçlar, madenler ve mermer gruplarına ait örnekler ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

 

Serginin açılışına Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emre Özşahin’in yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker, Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, öğretim görevlileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Sergide, kalıntılarına yer verilen fillerin atası olarak bilinen yaklaşık 28 bin yıllık mamut fosilleri ilgi gördü.

‘MAMUTLAR BU BÖLGEDE YAŞAMIŞ’

 

Coğrafya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emre Özşahin, elde edilen bulgular neticesinde fillerin atası olarak bilinen mamutların bu bölgede yaşadığı ve yine bu bölge üzerinde göç halinde olduğunun tespit edildiğini söyledi. Doç. Dr. Özşahin, serginin en gözde parçasının mamut parçaları olduğunu belirterek, şöyle konuştu.

“Mamut fosillerine ait örneklerimiz burada. Edirne Müze Müdürlüğü ile yaptığımız protokol neticesinde aldığımız ve sergimize kazandırdığımız parçalar. Burada canlandırılmış mamut resmini görüyorsunuz. Mamut iskeletine ait kemikler, yaklaşık 23 ile 28 bin yıllık bir süreç zarfında bu hayvanın burada yaşadığı tespit edilmiş.

Elde edilen jeomorfolojik kanıtlar bunu gösteriyor. Yine aynı hayvanın bulunduğu sahada omurgalılara ait yırtıcıları ait parçalar elde ettik. Meriç Nehri’nde şu anda olmayan ama önceki dönemlerde olan fosil kalıntılarından elde ettiğimiz bilgilerde, alabalığa ait fosil örneklerini de ihtiva ettiğini görüyoruz. Bu bulgular bölgenin coğrafi geçmişinin aydınlatılması bakımından önem arz ediyor. Çünkü, fillerin atası dediğimiz mamutların bu bölgede yaşadığı ve bu güzergahı kullanarak Avrupa’ya veya daha Güneye indiği yönünde, insanlarda olduğu gibi burasının hayvanlar için de göç yolları üzerinde bulunduğunu rahat bir şekilde söyleyebilirim.

Bulgular bize bunu veriyor. Ben serginin doğal kaynaklarımızın korunması ve kullanılması adına önemli olduğunu düşünüyorum. Mamut fosilleri ilk kez burada sergileniyor. Bu fosiller daha önce Edirne Müzesi’nde çok kısmi de olsa sergilenmiş ama oradaki müze arkeoloji müzesi olduğundan dolayı, bunların sergilenmesine uygun değil. Alan farklı olduğundan dolayı çok anlaşılamamış. Biz, coğrafyacılar olarak bu işle ilgilendiğimizden dolayı bunları aldık, kendi arasında tasnif ettik kemikleri. Omurgaları özelliklerine göre ayırt ettik, sınıflandırdık. Ondan sonra da sergiye hazır hale getirdik izleyicilere sunduk.”

 

KEMİKLER EDİRNE’DE BULUNDU

 

Tekirdağ’da sergilenen fosil kemiklerinin Edirne’de çeşitli zamanlarda kum ve çakıl ocaklarındaki çalışmalar sırasında bulunduğu belirtildi. 1960’lı yılların başından beri Edirne Müze Müdürlüğü envanterine girmeye başladığı belirtilen mamut kemiklerinin yapılan çalışmalarla ‘Mammuthus Meridionalis’ olarak adlandırılan ‘Akdeniz Mamutu’na ait olduğu belirlendi.

 

1960’LARIN BAŞINDA BULUNDU

 

Edirne’de özellikle Meriç Nehri kıyısında, merkez ve ilçelerindeki kum ve çakıl ocaklarında çeşitli zamanlarda tespit edilen mamut kemikleriyle ilgili detaylı inceleme sonrası, uzmanlar tarafından rapor hazırlandı. Raporda, 1960’ların başında Edirne merkezde Sabuncu Bağları mevkisinde yapılan kazılarda ele geçirilen buluntulara dikkat çekildi.

 

‘KİMİ BULUNTULAR, 2 MİLYON YAŞINDA’

 

Konuyla ilgili hazırlanan raporda, “Edirne merkezinde yer alan, Sabuncu Bağları mevki olarak da adlandırılan piknik alanı içerisinde 1960’ların başında Prof. Kansu başkanlığında yürütülen detaylı kazılarda çıkarılan fil ve diğer iri memeli örnekleri de müze envanterine kaydedilmiştir. Edirne müzesi envanterine kayıtlı fosil örneklerin TÜBİTAK tarafından da desteklenen bir bilimsel çalışma kapsamında ilk kez ilgili müzede paleontolojik açıdan incelenmesi neticesinde Edirne yöresi Pleyistosen memeli faunasının Mastodon (Anancus arvernensis), Akdeniz Mamutu (Mammuthus meridionalis) ve Step Bisonu (Bison cf. priscus) taksonlarını içerdiği ve yaşının yaklaşık 2 milyon sene olduğu görülmüştür. Koleksiyonların büyük çoğunluğu mamutlara ait olup bizon örneği yöredeki tek Artiodactyla örneğidir” denildi.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
© Copyright 2014

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu