Trakya’da Buğday Kuru Toprağa Ekilip, Yağış Beklenmeye Başlandı

Olgay GÜLER- Umut IŞIK/EDİRNE, (DHA)- KURAKLIĞIN yaşandığı Trakya’da üreticiler, mevsimi kaçırmamak için kuru toprağa buğday tohumlarını ekmeye başlarken, bir yandan da yağış bekliyor. Üreticilerin, yağışların geç geleceği korkusuyla ekime başladığını söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Kurak bir yıl geçirdik ve buğday ekim dönemi geldi. Halen kurak, yine yağış yok ama maalesef ki zaman geldi, bundan sonra üreticinin bekleyecek sabrı da kalmadı. Yağmur yağsın diyoruz ama ne zaman yağacağı belli değil. Şu anda toprak tamamen kuru, ekseniz de bir anlam ifade etmiyor. Ne zaman yağmur yağarsa o zaman çıkar” dedi.

Mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıkla birlikte yaz aylarının kurak geçtiği Trakya’ya beklenen sonbahar yağmurları da henüz düşmedi. Toprağın yağmurla beslenemediği, buğday ekim dönemi gelen bölgede üretici ise gözünü, gelecek yağmur haberine çevirdi.

Ekim mevsimini kaçırmak istemeyen çoğu üretici ise kuru toprağa ekim yapmaya başladı. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, bölgedeki ekimlerin yüzde 30’a ulaştığını belirtip, yağmuru beklemeye koyulduklarını söyledi.

‘ÜRETİCİNİN EKİM İÇİN BEKLEYECEK SABRI KALMADI’

Uzun süre beklemelerine rağmen bölgenin yağış almadığını, üreticinin de mevsimi geldiği için kuru toprağa ekim yaptığını söyleyen Arabacı, “Kurak bir yıl geçirdik ve buğday ekim dönemi geldi. Halen kurak, yine yağış yok ama maalesef ki zaman geldi, bundan sonra üreticinin bekleyecek sabrı da kalmadı. Yağmur yağsın, diyoruz ama ne zaman yağacağı belli değil. Şu an üretici ekiyor ama neden ekiyor? Şu anda toprak tamamen kuru, ekseniz de bir anlam ifade etmiyor.

Ne zaman yağmur yağarsa o zaman çıkar. O yüzden tamamen kuru olmasından dolayı üretici biraz daha rahat ekiyor. Bu durumun üreticiyi tedirgin eden bir kısmı var, bundan sonraki gelecek yağışlar. Bundan sonra gelecek yağışlar çok kuvvetli olmazsa, az olur ve buğdayın çimlenmesine yol açar.

Sonrasında da arkası gelmezse, kök kuruya erdiğinde buğday sararmaya ve kurumaya başlar. Bizi tedirgin eden kısım bu ama biz de diyoruz ki artık kış geliyor, bu saatten sonra buğdayımızı toprakla buluşturuyoruz” dedi.

‘BUNDAN SONRA GELECEK YAĞIŞLAR ÇOK ÖNEMLİ’

İlerleyen süreçte gelecek yağışların büyük önem taşıdığını dile getiren Arabacı, “Şu an toprak kuru olduğu için ektiğimiz hiçbir buğday çıkmaz. Ne zaman yağmur yağarsa o gün ekmişiz gibi olacak. O yüzden biz de toprak tamamen kuru olduğundan dolayı ekime başladık. Toprakta bundan önce bir miktar yağıp da ‘alaca tav’ dediğimiz bir pozisyon olsaydı, zaten bu süreçte ekmek çok doğru olmazdı.

Mecburen yağmuru bekleyecektik ama şu anda toprağın kuru olmasından dolayı ekilişi açısından bir sıkıntı yok ama bundan sonra gelecek yağışlar önemli. İnşallah hayırlısı olur ve üreticilerimizin emeğinin karşılığını alacağı bir yıl olur” diye konuştu.

‘BÖLGEDE SULAMA YATIRIMININ ÇOĞALMASI GEREKLİ’

Geçen yıl da kurak toprağa buğday ektiklerini fakat sonraki süreçteki yağışlarla güzel verim aldıklarını hatırlatan Arabacı, “Bu yıl da aynı olur diye umuyorum ama tabii bunun hiçbir zaman garantisi yok. Edirne’nin bu kısmında çok sulama yatırımı yok, bu nedenle; ‘yağmur yağarsa, Allah verirse’ diyoruz. Dolayısıyla sulama yatırımlarının çoğalması gerektiğini, bir an önce üreticileri suyla buluşturmak gerektiğini düşünüyorum.

Mesela şu anda bulunduğumuz bölge Çömlekköy Barajı’nın sulama alanı içerisindeki olan bir bölge. Burada baraj olduğu takdirde hiçbir metrekare kuru kalmayacak şekilde sulanabilecek. Çömlekköy Barajı’ndan Edirne merkeze kadar 56.500 metrekare alan sulanabilecek” dedi.

SU KUYULARI AÇILMALI

Bölgede açılacak su kuyularının da üreticiye çok yararlı olacağını kaydeden Arabacı, “Hep diyoruz; kullanabileceğimiz yerlerde, yer altı suları varsa Devlet Su İşleri öncülüğünde o bölgelerde kuyu açılabilir. Konya ve diğer bölgelerde biliyorsunuz yer altı suları çok aşağıya çekildi. Biz en azından zarar vermeyecek şekilde belli aralıklarla da olsa can suyu verebileceğimiz kuyuların açılmasını ve üreticilerimizin suyla buluşturulmasını düşünüyoruz.

Tabii burada devletimiz de bize destek olursa daha güzel olur. Biz tamamen devletten beklemeyelim, kendimiz de katkı sağlayalım. Hep birlikte bu yer altı su kuyularını hayata geçirirsek, o zaman üreticilerimiz bir nebze olsa arazisinin yüzde 50’sini sulamış olsa daha şanslı olacak ve riske atmamış olacak ektiği buğdayını” ifadelerini kullandı.

‘ŞAŞKIN DURUMDAYIZ’

Edirne merkeze bağlı Yolüstü köyünde çiftçilik yapan Recep Tezcan, kurak geçen mevsim nedeniyle üreticinin kararsız olduğunu söyledi.  Tezcan, “Şu anda çok kurak bir mevsim yaşıyoruz. Ekerken adeta göz gözü görmüyor, toz dumana gidiyor. Ne olacağı meçhul.

Yağmur bekliyoruz, cenabı Allah bir yağış verir de çiftçinin yüzü güler. Şu anda çiftçi çok şaşkın durumda, ne yapacaklarını da bilmiyorlar yağmur olmadığı için. Ekelim mi, ekmeyelim mi diye düşünüyorlar, bunun sıkıntısı da var. Şu an çok şaşkın durumdayız” dedi. (DHA)

Çok Okunanlar

Otomobilinde Yüksek Ses Sistemi Bulunan Sürücüye 24 Bin Lira Ceza

Çorlu’da otomobilinde yüksek ses sistemi bulunan E.H.Y.'ye 24 bin...

Taksinin Çarptığı Motosikletin Sürücüsü Öldü

TEKİRDAĞ'da taksinin çarptığı motosikletin sürücüsü Emre Dutar (31), hayatını...

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Ülkeniz taze paketlenmiş kahve getirmenize izin veriyorsa, ünlü baharat...

Hastalığı Yeniden Nükseden İsmet Polat Hayatını Kaybetti

EDİRNE’de 2015’te beyincik kanserini yenen, ancak hastalığı yeniden nükseden...

”Bana Büyü Yaptılar” Dedi: Müebbet Hapis İstemiyle Yargılanmasına Başlandı

Çorlu’da hakkında tedavi görmesine yönelik mahkeme kararı bulunduğu öne...

‘Tekirdağ’ın kuvvetli yağış ve fırtınalara karşı direnci güçlendirildi’

TEKİRDAĞ, (Haber Merkezi)- TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi, TESKİ’nin son iki...

18 ilde 433 milyon liralık ‘kapora’ dolandırıcılığı operasyonu; 32 gözaltı

/TEKİRDAĞ, (Haber Merkezi)- TEKİRDAĞ merkezli 18 ilde, internet...

Tekirdağ’da dolandırıcılık operasyonunda 2 tutuklama

-Şenol AKSOY/TEKİRDAĞ, (Haber Merkezi)- TEKİRDAĞ'ın Saray ilçesinde telefonla...

Metrekareye 20,4 Kilo Yağış Düştü

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) açıkladığı yağış verileri, Çorlu’da etkili...

Genç Yaşta Hayatını Kaybetti

TESKİ’Yİ YASA BOĞAN ÖLÜM! ALİ TUNA HAYATINI KAYBETTİ Tekirdağ Su...

İş kazası sonrası işçinin hakları: Bildirimden tazminat davasına

İş kazası sonrası işçinin hakları: Bildirimden tazminat davasına Çorlu ve...

Nehirde Göçmen Ailenin Botu Alabora Oldu: 1 Çocuk Öldü, 2 Çocuk Kayıp

EDİRNE'de Meriç Nehri'nden yasa dışı olarak Yunanistan'a geçmek isteyen...

Durdurulan araçta 413 sentetik hap ele geçirildi; 4 gözaltı

/KEŞAN (Edirne), (Haber Merkezi)- EDİRNE'nin Keşan ilçesinde polis...
spot_img

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler

spot_imgspot_img