Prof. Dr. Gürdal: Meme kanseri genç yaşlara kadar indi; 20’li, 30’lu yaşlarda görebiliyoruz

TEKİRDAĞ’da1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında ‘Pembe Festival’ düzenlendi, erken tanının önemine dikkat çekildi. Meme Sağlığı Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Prof. Dr. Sibel Gürdal,”Meme kanseri son yıllarda oldukça genç yaşlara kadar indi. 20’li, 30’lu yaşlarda görebiliyoruz” dedi.

Pembe Festival kapsamında Tekirdağ sahilinde düzenlenen farkındalık yürüyüşüne bazı kadınlar, pembe renkli elbiseler ile katıldı. ‘Hayatını sev, kontrolü elden bırakma’ yazan pankart açan kadınlar, ‘Erken teşhis hayat kurtarır’, ‘Meme kanseri değil, yaşam kazansın’, ‘Kontrol senin elinde’, ‘Senin hayatın senin kontrolün’ yazılı dövizler taşıdı. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Candan Yüceer, Meme Sağlığı Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Prof. Dr. Sibel Gürdal ile çok sayıda kadının katıldığı yürüyüşe; Tekirdağ Yelken İhtisas Kulübü sporcuları da yelkenleriyle denizden eşlik etti.

SÜT, SÜT BEZESİ BULGULARINA DİKKAT

Prof. Dr. Sibel Gürdal, ekim ayının Meme Kanseri Farkındalık Ayı olduğunu belirterek, “Biz de etkinlikleri kapsamında meme kanserli hastalar için burada bir Pembe Festival düzenledik. Festivalde hem erken tanının önemini hem de meme kanserinin tedavi edilebilir, önlenebilir ve taranabilir bir hastalık olduğunu herkese anlatabilmek için buradayız. Meme kanseri son yıllarda oldukça genç yaşlara kadar indi. 20’li, 30’lu yaşlarda görebiliyoruz, 40’lı yaşlardan sonra her ne kadar daha fazla riskli olsa da daha fazla artsa da erken yaşlara inmiş durumda. Öncelikle bir mesaj vermek için şunu söylemek istiyorum. Genç hastalar, gebeler ve lohusalarda bulgular süt gibi, süt bezesi gibi, gebelikle bağlantılı gibi düşünülerek hastanın doktora gelmesi geciktirilebiliyor. Bu noktada kadınların çok dikkatli olması gerektiğini gebe de olsalar, genç de olsalar, lohusa da olsalar bunun kanser olabilme ihtimalini unutmamaları ve bu hastalarında diğer tüm kadınlar gibi doktora başvurmalarını önermek istiyorum” dedi.

‘MEME KANSERİ İLERİ YAŞTA YÜKSEK RİSK’

Meme kanserinde ileriki yaşlarda yüksek risk olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürdal, “Eğer elinize bir kitle geliyorsa, bir bulgu varsa bir enfeksiyon bulgusu bile olabilir. Bazen özellikle gençlerde memenin enfeksiyonları bir mastit (meme iltihabı) gibi düşünülerek, doktora gelmeleri ve biyopsi almaları geciktirilince, daha kötü seyreden bir meme kanserinin tanısı geç konulmuş olabiliyor” diye konuştu. Festivale katılanlar, alanda kurulan stantları gezerek erken tanı hakkında bilgiler aldı.

Kaynak: Çorlu’da Haber Muhabir: Ege Akıncı

© 2024 Tüm Hakları Saklıdır

Son Haberler

Otomobilinde Yüksek Ses Sistemi Bulunan Sürücüye 24 Bin Lira Ceza

Çorlu’da otomobilinde yüksek ses sistemi bulunan E.H.Y.'ye 24 bin...

Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

Ülkeniz taze paketlenmiş kahve getirmenize izin veriyorsa, ünlü baharat...

”Bana Büyü Yaptılar” Dedi: Müebbet Hapis İstemiyle Yargılanmasına Başlandı

Çorlu’da hakkında tedavi görmesine yönelik mahkeme kararı bulunduğu öne...

‘Yaza Veda Roman Gecesi’ Etkinliği Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Çorlu’da düzenlenen ‘Yaza Veda Roman Gecesi’ etkinliği, renkli görüntülere...

9 Metre Yükseklikten Düşen 17 Yaşındaki Genç Yaralandı

9 Metre Yükseklikten Düşen 17 Yaşındaki Genç Yaralandı Yapımı devam...

Namık Kemal Üniversitesi’nde 15 noktaya OED yerleştirildi

TEKİRDAĞ, (Haber Merkezi)- TEKİRDAĞ Namık Kemal Üniversitesi'nde 'Güvenlik Kampüs'...

‘Baba-Kız’ atölyesinde renkli görüntüler

TEKİRDAĞ, (Haber Merkezi)- TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi, 11 Ekim Dünya...

Başkan Topak: Çocuklarımızın ve gençlerimizin hayallerine destek oluyoruz

ERGENE(Tekirdağ), (Haber Merkezi)- TEKİRAĞ Ergene Belediye Başkanı Müge Yıldız...

Plakasız motosikletin ehliyetsiz sürücüsüne 300 bin TL ceza

/ÇORLU (Tekirdağ), (Haber Merkezi)- TEKİRDAĞ’ın Çorlu ilçesinde plakasız...

Kamyonla çarpışan minibüsün sürücüsü yaralı

/ ÇORLU (Tekirdağ), (Haber Merkezi)- TEKİRDAĞ’ın Çorlu...

Trakya için ‘kuvvetli yağış’ uyarısı

/EDİRNE, (Haber Merkezi)- METEOROLOJİ Genel Müdürlüğü (MGM), yarın...

Doç. Dr. Doğan: Kuduzun tedavi yöntemi koruyucu önlem

- /TEKİRDAĞ, (Haber Merkezi)- TEKİRDAĞ Namık Kemal...

Çorlu’da OED Cihazları Hakkında Eğitim ve Tanıtım Etkinliği Düzenlendi

Çorlu’da OED Cihazları Hakkında Eğitim ve Tanıtım Etkinliği Düzenlendi Tekirdağ...
spot_img

İlgili Haberler

Popüler Kategoriler

spot_imgspot_img