Edirne

Edirne’de Engelliler Haftası’nda ‘hak öznesi’ vurgusu

/EDİRNE, (Haber Merkezi)- EDİRNE’de 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Edirne Gençlik ve Engellileri Destekleme Derneği Başkanı Erol Adem Düzkes, yardım odaklı yaklaşımları reddettiklerini belirterek, “Bizler toplumun bakıma muhtaç ya da acınacak bireyleri değiliz. Bizler hayatın her alanında var olan, üreten ve söz sahibi olan hak öznesi bireyleriz” dedi.

Edirne’de Engelliler Haftası kapsamında, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile engelli sivil toplum kuruluşları tarafından Atatürk Anıtı’nda çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Törene Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Tohumcu, siyasi parti temsilcileri, STK yöneticileri ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı. Anıta çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

‘BİRLEŞMEYEN ELLER YAPTIRIM GÜCÜ OLUŞTURMUYOR’

Sivil toplum kuruluşları adına konuşan Edirne Gençlik ve Engellileri Destekleme Derneği Başkanı Erol Adem Düzkes, engelli hakları mücadelesinde birlikteliğin önemine dikkat çekti. Edirne Kent Konseyi Engelliler Meclisi’ni kurduklarını duyuran Düzkes, “Yıllardır karşılaştığımız en büyük sorun parçalı görüntümüz olmuştur. Biliyoruz ki birleşmeyen eller, karar alıcılar üzerinde arzu edilen etkiyi oluşturamamaktadır. Artık sesimiz daha güçlü çıkacak. Kronik yardım odaklı yaklaşımı kökten reddediyoruz” diye konuştu.

‘EKİPMANLARA ERİŞİM LÜKS DEĞİL HAKTIR’

Ekonomik şartların engelli bireyleri zorladığını ifade eden Düzkes, “Tekerlekli sandalye, protez ve işitme cihazı gibi tıbbi ekipmanlara erişim her geçen gün zorlaşıyor. Oysa sosyal devlet anlayışı gereği bu ekipmanlar lüks değil, temel bir haktır. Edirne’nin tarihi dokusu engelli bireyler için bir engel parkuruna dönüşmemelidir. Kaldırımlar ve toplu taşıma araçları hâlâ tam anlamıyla kapsayıcı değil. Ayrıca kamuda yüzde 4, özel sektörde yüzde 3 olan istihdam kotası kağıt üzerinde kalmamalıdır” ifadelerini kullandı.

‘ASIL ENGEL DUYARSIZLIK’

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Tohumcu ise engelliliğin toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurguladı. Bakanlık olarak fırsat eşitliği için çalıştıklarını söyleyen Tohumcu, “Engellilik yalnızca bireyin taşıdığı bir durum ya da özellik değildir. Aynı zamanda toplum olarak hepimizin ortak sorumluluk üstlenmesini gerektiren önemli bir sosyal meseledir. Bugün burada bulunmamızın temel amacı da bu ortak sorumluluğun bilinciyle hareket etmek; farkındalık oluşturmak, empati duygusunu güçlendirmek ve hep birlikte daha kapsayıcı bir toplum inşa etme kararlılığımızı ortaya koymaktır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bizler, engelli bireylerimizin toplumsal yaşama tam ve etkin katılım sağlamaları, fırsat eşitliğinden en güçlü şekilde yararlanabilmeleri ve insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürebilmeleri adına kapsamlı çalışmalar yürütmekteyiz. İl Müdürlüğü olarak da bu politikaların yerelde etkin şekilde uygulanabilmesi adına büyük bir gayret içerisindeyiz. Engelli bireylerimizin eğitimden istihdama, sağlıktan sosyal yaşama kadar her alanda hak ettikleri değeri görebilmeleri için kamu kurumlarımızla, yerel yönetimlerimizle ve sivil toplum kuruluşlarımızla iş birliği içerisinde var gücümüzle çalışıyoruz. Çünkü inanıyoruz ki gerçek kalkınma ancak toplumun tüm kesimlerinin sürece eşit ve etkin katılımıyla mümkündür. Hiç kimsenin geride bırakılmadığı bir toplum anlayışı, güçlü bir geleceğin en önemli temelidir. Bugün bir kez daha ifade etmek isterim ki engel yalnızca fiziksel şartlardan ibaret değildir. Asıl engel; duyarsızlık, ilgisizlik ve empati eksikliğidir. Bu nedenle daha erişilebilir, daha adil, daha duyarlı ve daha kapsayıcı bir toplum için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Programın ardından protokol üyeleri ve engelli vatandaşlar, Saraçlar Caddesi’nden Cuma Pazarı’na kadar davul zurna eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. (Haber Merkezi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu