Yaşam

Reküperatif Brülör Nedir?

Kaynak tasarrufu, ekonomik fayda sağlamasının yanı sıra öncelikle çocuklar olmak üzere herkesin geleceği için çok büyük bir öneme sahip. Endüstrileşmenin yayılmasının devam etmesi, fosil yakıt tüketimi ve atmosfere zarar verebilecek materyallerin salınımında artışın da devam etmesine sebep olur. Endüstriyel tesislerin bacalarından büyük miktarlarda sıcak baca gazının atmosfere yayılması ekonomik olarak zararlı olmasının yanı sıra geri dönüştürülerek kullanılabileceğinden enerji verimliliği açısından da çevreye zarar verir.

Özellikle endüstriyel fırınlarda yanma sonucunda ortaya çıkan yüksek sıcaklıktaki gazlar ve ısı enerjisi, yanma havasının ön ısıtmasında kullanılarak atık ısının geri dönüştürülmesinde kullanılabilir. Enerji verimliliğinin artırılması, fosil yakıt tüketiminin ve CO2 emisyonunun azaltılmasını sağlar. Enerji verimliliğini artıran bu işlem, merkezi reküperatörler ve reküperatif brülörler (İngilizcesi recuperative burner) sayesinde gerçekleştirilebilir.

Reküperatif Brülör

Reküperatif brülör, egzoz gazı ısısının değerlendirilmesi adına, yanma havasına ön ısıtma yaparak kullanılmasını sağlayan bir brülör sistemidir. Ön ısıtmasız yakıcılara kıyasla %40’a varan enerji tasarrufu sağlayan reküperatif brülör, yanma havasını yakıtla buluşturmadan önce ısıtmak için baca gazından çıkan atık gazın ısısını kullanır.

Reküperatif Brülör Parçaları Nelerdir?

Reküperatif brülörler, yanma havası ve atık egzoz gazı ısısını buluşturmak adına, borular, oluklar ve kanatlar gibi çeşitli yapılardan oluşan bir iç ısı eşanjörüdür. Hem egzoz gazı hem de atık ısıyı, reküperatif brülör memesinin gövdesinden toplayarak ve ikisini de yanma havasına aktarmaya yarayan sistem, yanma havasının ön ısıtma işlemine maruz kalmasına ve yanma verimliliğinin artmasına sebep olur.

Reküperatif Brülörlerin Kullanım Alanları

Gıda kurutmadan alüminyum eritme fırınlarına, metalürji sanayinden kızartma fırınlarına kadar birçok alanda kullanılan reküperatif brülörler, eritme, yakma, ısıtma ve haddeleme gibi birçok işlemde ortaya çıkan yüksek ısı enerjisinden tasarruf edilmesini sağlar.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

İlgili Makaleler
Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
© Copyright 2014

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu