DepremYaşam

Edirne Valisi Kırbıyık: Biz afet sırası ve afet sonrasını ülke olarak belli bir noktaya getirdik

Ünsal YÜCEL/ EDİRNE, (DHA)-EDİRNE Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, afet sırası ve afet sonrasını ülke olarak belli bir noktaya getirdiklerini belirterek, “AFAD başkanlığı bu noktada çok ciddi kurumsallaşma sağladı. Çok şükür ülkede son dönemde yaşanan afetlerden sonra yaraların sarılması kısmında çok hızlı hareket ediyoruz. İyi bir reaksiyon gösteriyoruz ama önemli olan, bu afetlerin hiç yaşanmaması ya da yaşanan afetlerin ölçeğinin çok daha küçültülmesi, azaltılması” dedi.

Edirne’de afet risklerini tanımlamaya ve azaltmaya yönelik hedef, strateji ve eylemleri belirlemek amacıyla hazırlanmış olan İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) ile ilgili izleme ve değerlendirme toplantısı Vali Hüseyin Kürşat Kırbıyık başkanlığında yapıldı.

Toplantıda, Edirne’de meydana gelebilecek afet olaylarıyla ilgili İRAP hazırlık çalışmaları görüşüldü. Bu kapsamda, 2021 ve 2025 yıllarını kapsayan plan dahilinde oluşabilecek riskler ve bu risklerin azaltılması, bertaraf edilebilmesi noktasında kurumların yapması gereken çalışmalar değerlendirildi.

‘AFETLERDEN SONRA YARALARIN SARILMASI KISMINDA ÇOK HIZLI HAREKET EDİYORUZ’

Afet öncesi yapılacak çalışmaların önemine değinen Vali Kırbıyık, “Afetler ile ilgili süreçler var. Biri afet öncesinde yapılacak iş ve işlemler ki en önemli kısmı burası aslında. Afet anında yapılması gereken eylemler, davranışlar, iş ve işlemler var. Bir de afet sonrası iyileştirmeler, tahliye edilmedeki süreçler var. Biz afet sırası ve afet sonrasını aslında ülke olarak belli bir noktaya getirdik. AFAD Başkanlığı bu noktada çok ciddi kurumsallaşma sağladı. Çok şükür ülkede son dönemde yaşanan afetlerden sonra yaraların sarılması kısmında çok hızlı hareket ediyoruz. İyi bir reaksiyon gösteriyoruz ama önemli olan, bu afetlerin hiç yaşanmaması ya da yaşanan afetlerin ölçeğinin çok daha küçültülmesi, azaltılması. Bu bağlamda da bu çalışmanın, bu planın büyük bir önemi var. Önce eksiklerimizi belirlememiz lazım. 31 ağustos 2021 tarihli onaylanan planda aslında risklerimizi belirlemiş durumdaydık. Bu risklerin azaltılması için neler yapıyoruz. Depreme karşı ne yapacağız, taşkına, sele karşı ne yapacağız? Hepimiz önerilerimizi belirlemişiz. Bu önerilerin yerine getirilmesi noktasında çok iyi çalışmalar sergilememiz lazım. Bugün de gördüğümüz bazı eksiklikler var. Onu herkes yeniden kontrol etsin. Bazen bu tarz işlerin şöyle faydası olur. Kendi kendimizi kontrol ederiz. Teftişin de denetimin de aslında en önemli mantığı budur. Denetim ve teftişten önce yapılacak olan otokontrol, teftişin kendisi kadar kıymetlidir. Burada bulunan bütün arkadaşlarımızın, bütün yöneticilerimizin buradan çıktıktan sonra kurumlara döndüğünde bir arkadaşlarına talimat vermesini istiyoruz. Bu konudaki çalışmalarda ne yaptığınız, bu çalışmaları nasıl daha iyi hale getirebiliriz? Nerede eksik nerede fazlayız? Bu otokontrolü sağlarsak önemli bir mesafe kat etmiş oluruz” diye konuştu.   

‘KURUMLAR ARASI KOORDİNASYONUN ÇOK ÖNEMİ VAR’

Kurumlar arası koordinasyonun önemli olduğunu ifade eden Kırbıyık, “Çalışmalarımızı birbirimiz ile koordineli yürütmeli, bu konuda eksiklerimizi gidermeliyiz. Bu sisteme veri girişini eksiksiz yapmalıyız.  Afete maruz bölge meselesi önemli. Konuyla ilgili hızlı bir şekilde aksiyon alıp Vali yardımcımızın başkanlığında, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve ilgili belediyelerin de görüşü alınarak mevcut durumu çıkartmanız gerekiyor. Son olarak bu süreçte akademik desteği almamız çok önemli. Bugüne kadar birlikte çalışmanızdan büyük mutluluk duyduk. Bundan sonra da aynı şekilde devam etmemiz lazım. Danışma kurulunu hemen oluşturup, iş birliği protokolünü de hayata geçirelim. Proje ile ilgili, Avrupa Birliği proje desteklerinden faydalanabiliriz. Depremsellik noktasında zemin sıvılaşması, yeraltındaki suyun tespit edilmesi bizim geleceğe dönük atacağımız adımlar arasında son derece önemli. Şunu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Asıl iş Buradan çıktıktan sonra başlayacak. Bunun bir farkındalık toplantısı olduğunu düşünebiliriz. Hepimizin bu konuda bir farkındalığı oluşmuştur. Bunun, toplantıdan sonra sonuçlarını takip etmek de hepimizin sorumluluğu. Afet olduktan sonra herkes bir yerden tutuyor ancak üzerimizdeki sorumluluğu vebali kaldırmak istiyorsak bu aşamada yapacağımız çalışmalar kıymetli. Hepinizin bu noktada azami düzeyde gayret göstereceğinizden eminiz” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Vali Kırbıyık’ın yanı sıra, Vali Yardımcıları Ali Uysal ve Eyyüp Batuhan Ciğerci, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, DSİ Bölge Müdürü Faruk Yücekök, AFAD İl Müdürü Ali Altındal, ilçe belediye başkanları ve ilgili kurum müdürleri katıldı. (DHA)

FOTOĞRAFLI

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Haber ve resimlerin telif haklarından dolayı kullanımı yasaktır. Yazılı izni alınmadan hiçbir yazılı, görsel, işitsel içerik kopyalanamaz, değiştirilemez, yayınlanamaz veya satılamaz. Aksi halde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na ve 6102 sayılı maddesine göre gerekli işlemler uygulanacaktır.
© Copyright 2014

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu