Basur Tedavisi
Basur tedavisi günümüzde en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Çünkü günlük hayatımızda yaptığımız pek çok yanlış basura sebebiyet verebilmektedir. Çok katı ve fast food beslenmekten, sürekli oturarak iş yapmaya, kilo artışına aldırış etmemeye kadar pek çok faktör basurun oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Üstelik tedavi edilmediği takdirde ilerleyebilen bir rahatsızlık olduğunu söyleyebiliriz.
Basur tedavisi konusunda tıpta çeşitli çalışmalar yürütülmektedir. Doktorlar en son çare olarak ameliyatı önermektedir. Kremler veya ilaçlarla yapılan tedaviler geç kaldığınızda pek işe yaramamaktadır. İşte bu noktada ameliyat ya da lazerle tedavi yöntemlerine geçilmektedir. Basur tedavisi için seçilecek yöntemi doktorunuzla artılarını ve eksilerini konuşarak ortaklaşa karar vermenizde fayda vardır. Aksi halde tedavi sonrası geri dönülmez pişmanlıklar yaşayabilirsiniz.
Basur Belirtileri Nelerdir?
Basur neden olur sorusunun yanıtına az önce yanıt verdik. Peki bu yanlışları yaptığınız halde sizde basur olup olmadığını nasıl anlarsınız? Hemoroid 4 farklı evreden oluşmaktadır. Her evrede farklı belirtiler göstermektedir. Basur tedavisi çeşitleri de bu evrelere göre değişmektedir. İşte evreler ve tedavi yöntemleri:
1. Derece Basura Ne İyi Gelir?
İlk derece basurda görebileceğiniz en yaygın belirti makat bölgesinde meydana gelen kanamalardır. Bu kanamalar çeşitli ilaç ve kremlerle giderilebilir. Basur için en etkili ilaç nedir diye merak ediyorsanız uzman bir doktora muayene olup reçete yazdırmanızda fayda vardır.
2. Derece Basur Nasıl Geçer?
İlk derece basurda sadece kanama şikayetleri gözlenirken ikinci evredeki bir hasta kanamanın yanında kaşıntı şikayeti de hisseder. Lazerle tedavi yöntemi ve ilaç tedavisi seçenekleri arasından doktor muayene sonrasında kararı vermektedir.
3. Derece Basur Tedavisi
3. derecede artık kanama, ıslaklık, ağrı ve kaşıntı gibi belirtiler kendisini göstermektedir. Burada lazerle tedavi yöntemi 2. Evreye göre daha fazla tercih edilmektedir.
4. Derece Basur Tedavisi
Son evrede yoğunlaşmış ağrılar, dışkılama sırasında büyük zorlanmalar ve kaşıntı ile gelen kanamalar gözlenir. Bu evredeki bir hasta için ilaçlar pek fazla tercih edilmez. Muayene sonrası bulguya göre lazer ya da geleneksel basur ameliyatı yöntemi uygulanır.
Basur Dışarı Çıkarsa Ne Yapmalı?
Dış basur memesi kendiliğinden geçer mi sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Dış basur memesi var ve hastanın herhangi bir şikayeti yoksa geçmesi için beklenebilmektedir. Burada dış basur görüntüleri etkilidir. Doktorlar genellikle dışarı çıkan hemoroidde operasyon önermektedir.
Basur Evde Nasıl Tedavi Edilir?
Hemoroid tedavisi evde özellikle 1. evrede yapılabilir. Bu noktada beslenme düzenine dikkat etmek, kabızlığı engelleyecektir. Bu da basurun ilerlememesine imkan sağlayacaktır. Ayrıca sıcak suya oturmak varsa ağrı ve acıları en aza düşürmektedir.
Basur Nasıl Yok Edilir?
Özellikle henüz basur yeni başladıysa bu durumda basur tedavisi daha kolay yapılır. Sıvı gıdalar tüketmek, et ürünlerinden ziyade sebze ürünlerini tüketmek fayda sağlayacaktır.